U Marini Kornati u četvrtak je svečano otvoren 20. jubilarni Biograd Boat Show, koji je s više od 320 izlagača i s više od 300 izloženih plovila stekao status najveće nautičke izložbe u ovom dijelu Evrope.

Svečanom otvorenju prethodila je svojevrsna analiza stanja u hrvatskom nautičkom turizmu, u kojoj su učestvovali Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica za more Ministarstva turizma i upravo imenovana izvršna direktorica Evropske agencije za sigurnost mora, koja je izložila novu zakonsku legislativu u području nautičkog turizma i pomorstva, zatim Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda HTZ-a, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK, Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i drugi.

Kristjan Staničić rekao je, među ostalim, da se ove godine značajno povećao broj poslovnih subjekata u nautičkom turizmu, da je prosječna dnevna potrošnja nautičara 126 eura dnevno dok ostali turisti u prosjeku troše 79 eura na dan, te da je ova godina obilježena intenzivnom promocijom hrvatskog nautičkog turizma na svim tržištima i u brojnim inventivnim oblicima. Posebno je istaknuo kampanju Lonely planet, koja je privukla 9,5 miliona ljudi na društvenim mrežama, projekt Croatia, full of Island to Discover, u čemu je učestvovalo 18 poznatih evropskih influencera, te Nautical Giveway Compaign, saradnju s Nautical Channelom. Staničić je najavio nastavak tako žive marketinške aktivnosti i za iduću godinu.

Govoreći o boravišnoj pristojbi, Tonči Glavina rekao je da se povezivanjem e-Visitora i E-Crewa provodi snimanje stanja po lukama nautičkog turizma, da se radi na njihovu objektiviziranju i smanjivanju, da će tome pridonijeti i uvođenje trodnevne vinjete te da će se potvrde, osim u Lučkim kapetanijama, izdavati i u lukama nautičkog turizma. Također je rekao da će predstojeći paket turističkih zakona, koji će stupiti na snagu 1. 1. 2010., uvesti red i u nautičkom turizmu, a da je 2019. godina prilagodbe.

Među istaknutim uzvanicima i gostima sajma bio je i predsjedničin suprug Jakov Kitarović. Sajam je otvoren do nedjelje 21. oktobra.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here