Luka Modrić pokorio svijet

Naš region prvi put ima najboljeg fudbalera svijeta. Luka Modrić dobitnik je tog priznanja. Hrvatski fudbaler je zbog impresivnih uspjeha nagrađen tom titulom.

373

Kapetan hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Modrić (33) proglašen je najboljim igračem svijeta u protekloj sezoni u izboru Međunarodne fudbalske federacije (FIFA). Modriću je trofej The Best, rad zagrebačke umjetnice Ane Barbić Katičić na svečanosti u londonskom Royal Festival Hallu uručio u septembru predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. Glasali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari te navijači, a Modrić je slavio ispred kapetana portugalske reprezentacije i bivšeg suigrača iz Real Madrida, sada novog člana Juventusa Cristiana Ronalda te napadača egipatske reprezentacije i Liverpoola Mohameda Salaha.

Ovom nagradom Modrić je zaokružio fantastičnu godinu u kojoj je u dresu Hrvatske osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu, čak pet klupskih trofeja s Real Madridom i najveća individualna priznanja koja neki fudbaler može dobiti. Proglašen je najboljim igračem svijeta, Evrope, te Svjetskog prvenstva.

 

Trnovit put

Luka Modrić danas je jedna od najvećih svjetskih fudbalskih zvijezda.

“’Nikada nisam sumnjao u sebe, bez obzira što drugi jesu. Bilo je svakakvih priča, ali ja sam vjerovao do mogu doći do mjesta gdje sam sada, te stvari su mi bile dodatna motivacija. Jednostavno, nikada nisam odustao od svojih snova”, kazao je Modrić dan uoči najvažnije utakmice u historiji hrvatskog fudbala, finala Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Modrić je prošao trnovit put do svjetske slave. Imao je teško djetinjstvo obilježeno ratom i odrastanjem u izbjeglištvu. Mnogi su sumnjali u njegove sportske kvalitete. Imao je i još uvijek ima problema sa zakonom u Španjolskoj i Hrvatskoj.

Kraj u kojem je odrastao Luka Modrić, u mjestu Zaton Obrovački na obroncima Velebita, ostavlja bez daha. Maleni Luka, već kao petogodišnjak, nije znao za strah. Dokumentarni film autora Pavle Balenovića, koji je život posvetio proučavanju Velebita i njegovog životinjskog svijeta s naglaskom na krvoločne vukove, to najbolje pokazuje. U njemu se na trenutak vidi kako petogodišnji Luka bez straha na velebitskoj buri i pod paskom gladnih vukova tjera koze u tor u sklopu rodne kuće.

Modrići su preko noći 1991. godine morali pobjeći zbog ratnih dešavanja jer je njihovo selo spaljeno. Luka je trebao krenuti u prvi razred osnovne škole, veselio se fudbalu s prijateljima na školskom igralištu, a preko noći je s porodicom u selu u susjednoj Bosni i Hercegovini kako bi spasio živu glavu. Sljedeća stanica bilo je Dječje selo smješteno u zapadnom dijelu Promajne, nekadašnje rehabilitacijsko dječije lječilište nedaleko od Makarske, gdje su nakratko smješteni. Ubrzo su došli u Zadar te su promijenili tri adrese, od smještaja kod rodbine pa do hotela Kolovare i Iž, gdje je Luka zapeo za oko fudbalskim trenerima. Za vrijeme uzbuna zbog srpskih napada na Zadar, neustrašivi plavokosi dječak nije mogao bez lopte pa je tako s vršnjacima igrao fudbal u lobiju hotela ili na parkingu ako bi dobio dozvolu. Među starijim zaposlenicima hotela Kolovare kruži anegdota kako je Luka razbio više prozora loptom nego srpske granate u napadima.

Uzlazna karijera

Prve fudbalske korake Luka je napravio u fudbalskoj školi Zadra. Njegov talent otkrio je Tomislav Bašić, ali su uprkos njegovoj spretnosti mnogi smatrali kako je fizički slab i kako za njega nema budućnosti u ovom sportu. Pogotovo u splitskom Hajduku. Naime, tadašnji nadareni zadarski dječaci Luka Modrić i Mario Grgurević bili su na probi u splitskom Hajduku, ali u klubu s Poljuda nisu uočili talent koji posjeduje dječak koji će desetak godina kasnije obarati rekorde kada su transferi u pitanju. No, trener Bašić je uvjerio čelnike Dinama kako neće pogriješiti ukoliko ga dovedu. Prve tri sezone je nastupao za kadetsku i juniorsku momčad modrih, a Dinamo ga je 2003. godine poslao u Zrinjski iz Mostara u kojem je sa samo 18 godina bio proglašen za igrača lige. Mnogo puta je Luka izjavio kako mu je iskustvo u Zrinjskom bilo neprocjenjivo i kako ga je to u jednu ruku i odgojilo kao igrača. Nakon Mostara, Luka se u ljeto 2004. godine preselio u Zaprešić u redove Intera. U divu iz predgrađa ostavio je sjajan dojam, Inter je bio hit domaćeg prvenstva jer su sezonu završili kao viceprvaci Hrvatske i modri su ga vratili s posudbe. Tadašnji treneri Ilija Lončarević i Zvjezdan Cvetković nisu Modriću pružali učestale prilike za dokazivanje, a prekretnica je bila dovođenje Josipa Kužea na klupu u sezoni 2005/ 2006. godine. Luka je igrao sve 32 utakmice u Hrvatskoj nogometnoj ligi, zabio je osam golova i dominirao u igri. U redovima Dinama zadržao se tri i po sezone osvojivši šest trofeja – tri naslova prvaka, dva Kupa i jedan Superkup. Već u ljeto 2008. godine ostvaren je višemilionski transfer u engleski Tottenham Hotspur koji ga je platio rekordnih 16,5 miliona funti. U četiri sezone odigrao je 159 susreta i realizirao 17 pogodaka, te se istaknuo kao jedan od ključnih igrača Tottenhama. Na Otoku se zadržao četiri godine, a 2012. je došao u Real Madrid za 35 miliona eura. U redovima Kraljevskog kluba do kraja je razvio sve svoje potencijale postavši jedan od ključnih Realovih igrača. Do sada je za Real upisao 264 nastupa postigavši 13 golova i osvojivši čak 14 trofeja, pri čemu četiri Lige prvaka i jedno Prvenstvo Španije.

Četvrtina primanja

Osim nagrade za najboljeg igrača svijeta u protekloj sezoni u izboru FIFA, Luka Modrić u septembru ove godine dobio je još jednu nagradu, osam mjeseci zatvora od strane španskog državnog tužilaštva. Ipak, ta će kazna, kao i sve dosadašnje svih fudbalera koji su utajili porez, biti preinačena u uslovnu.

Modrić se nagodio s tužiteljima te priznao krivicu za optužbe koje mu je Porezna agencija stavila na teret, a riječ je o dva kaznena djela utaje poreza u visini od 870.728 eura. Kapiten hrvatske reprezentacije je, prema navodima tužitelja, u 2013. utajio 290.990 eura, a u 2014. godini 579.738 eura koje je dobio na osnovu svojih autorskih prava na imidž, a koje je prebacio na kompaniju Ivano (nazvanu po njegovom sinu) sa sjedištem u Luksemburgu. Modrić se nagodio da plati 40 posto iznosa što je otprilike 350.000 eura, a zatvorska kazna zamijenjena je novčanom po tarifi 250 eura na dan, pa će na račun toga morati uplatiti dodatnih 60.000 eura. Sve skupa to je više od 400.000 što s onih milion eura koje je već platio za porezne muljaže, iznosi gotovo milion i po eura kazne ili otprilike četvrtinu Modrićevih godišnjih primanja u Real Madridu.

To nije sve, zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i ostalima zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, osječko Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu i protiv kapitena fudbalske reprezentacije Hrvatske, ali je na zahtjev Modrićeve odbrane, Vrhovni sud odlučio da će se postupak voditi u u Zagrebu.

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here