Šezdeset vinarija iz šest zemalja, uz 20 gastro izlagača učestvovat će na 14. po redu Sarajevo Wine Weekend koji je zvanično predstavljen danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je rečeno, novitet festivala u odnosu na ranije godine su vinske svjetske premijere.

“Radi se o vinskim etiketama 10 vinarija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije koje će po prvi put biti predstavljene publici, a izuzetno su rijetke i proizvedene su u vrlo ograničenim količinama”, rečeno je na press konferenciji.

Najra Krvavac iz organizacijskog tima je kazala da je tim ponosan na činjenicu da festival iz godine u godinu ima sadržajniji program.

“Osnovni cilj festivala je ponuditi publici dva podjednako važna segmenta: neposredan uvid u vrhunska vina i novitete na vinarskoj sceni, ali i edukaciju o dubokom tkivu koje povezuje odličnu hranu sa podjednako odličnim vinima. Ova događanja su prilika da se pokaže istinska hedonistička raskoš tog spoja”, rekla je Krvavac.

Predstavnik kompanije Fina vina Amir Beširević naglasio je da je ovo zapravo tehnički 16. festival, a 14. centralna, oktobarska manifestacija.

“U protekle dvije godine smo organizirali još dva izdanja vinskog festivala, po jedan ljetni i proljetni. Mislim da ništa ne govori bolje i glasnije o uspjehu festivala od činjenice da smo ta dva satelitska festivala organizirali na izričit zahtjev publike i vinara. Organizacijski tim je, slobodno to mogu reći, bio pod pritiskom da između dva festivala organizuje – još jedan vinski festival”, istakao je Beširević.

Najnagrađivaniji bh. vinar Radovan Vukoje naglasio je važnost festivala u promociji vina i vinogradarstva Bosne i Hercegovine.

“Od početka vinarija Vukoje izlaže svoja vina na ovom festivalu i smatra ga važnim događajem za proizvođače vina na ovom tržištu”, istakao je.

Noviteti na ovogodišnjem Sarajevo Wine Weekendu su mogućnost kartičnog plaćanja vouchera, a voucher je, za razliku od ranijih godina, vinska čaša koju publika zadržava.

Također, publika festivalu će imati priliku prisustvovati premijerama vinskih etiketa.

Krvavac je objasnila da se radi o „en primeur“ metodi, u kojoj će poštovaoci plemenite vinarske vještine ekskluzivno isprobati vinage vina, u ovom slučaju neka stara i 11 godina, koja su još uvijek u bačvama i prvi se put predstavljaju na tržištu, u iznimno malim količinama.

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, kazala je da se ova banka odavno pridružila festivalu s kojim partnerski sarađuje.

Ove se godine, kao partner festivala, pridružio i Mastercard, koji će za posjetioce zajedno s NLB Bankom organizirati nagradnu igru za posjetioce koji svoju ulaznicu plate kartično.

Festival će biti održan u petak i subotu, 19. i 20. oktobra, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, prostoru u kojem je već treću godinu zaredom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here