Poduzetnice iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, okupile su se danas na Sajmu ženskog poduzetništva.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton je prilikom otvaranja sajma kazao da učestvuje 30 poduzetnica koje su došle da predstave svoje proizvode i usluge, te da je to ujedno prilika da se one međusobno povežu, ali i sa preduzećima koja su već uhodana, te da razmjene svoja iskustva.

Sajam je danas otvoren do 16.00 sati u Poslovnom centru UNITIC u Sarajevu, a posjetitelji će imati priliku kupiti organske i domaće proizvode, kao i različite rukotvorine.

“Ovdje možete vidjeti raznovrsnu paletu proizvoda, do hrane, nakita, odjevnih predmeta, ručnih radova do umjetničkih djela. Isto tako ćemo imati priliku da čujemo mišljenja i ideje uspješnih poduzetnica o tome kako osnovati i razvijati  vlastito preduzeće. Poduzetnice ovdje nisu došle samo kako bi prodavale svoje proizvode, nego kako bi povećale ekonomske  prilike za učešće žena u životima svojih zajednica. Ovo je za Misiju OSCE u BiH veoma važan skup, pa ćemo zbog toga  nastaviti organizirati, zajedno sa našim uredom u Sarajevu, niz sličnih susreta i događaja”, kazao je Berton.

Roksanda Mičić, predsjednica Udruženja “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva, kazala je da  imaju oko 80 članova i da se bave različitim aktivnostima.

“Ovdje smo predstavljeni sa dvije sekcije, a to je “Kupuj domaće, jedi zdravo”, a druga je “Kreativni kutak”. Te dvije sekcije se bave poljoprivrednom prozvodnjom, preradom voća i povrća i izradom raznih rukotvorina. Od poljoprivrednih proizvoda jako je bitno da su proizvedeni na tradicionalni način, bez upotrebe pesticida i možemo se pohvaliti da imamo organsko voće i povrće”, navela je Mičić. 

Što se tiče rukotvorina, kako je dodala, bave se proizvodnjom raznih vrsta, također, na tradicionalni način, a to je pletenje, vezenje, heklanje, tkanje, a osim toga i nekim novim metodama kao što je decoupage, reciklaža određenih materijala, prerada i obrada drveta, a imaju i članice koje se bave umjetničkim slikanjem i proizvodnjom organskog sapuna.

Dženita Zirdum, predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica „Poslovna žena“ je kazala da je jedna od misija ove asocijacije da osnaže žene i da im pomognu da registruju svoja preduzeća.

“Glavni problem koji se javlja kod ženskog poduzetništva na ovom nivou jeste što one ne mogu da registruju svoje firme, što ne mogu da podignu kredit u banci zato što je sva imovina na nekome drugom. Ženama u ovoj fazi kada prave svoje proizvode, a nisu još plasirani na tržište, treba podrška. Upravo zbog toga smo im mi dali podršku”, istakla je Zirdum.

Osim tog projekta, kako je dodala, rade još mnogo drugih i djeluju u lokalnoj zajednici, ali i regionalno, jer smatraju da je potrebno povezati cijeli region.

“Žene mogu mnogo zajedno uraditi. Sve žene čekaju i drugi poslovi, ali one kad se prihvate posla u poduzetništvu one ne kukaju, nego se bave poslom i rješenjima”, navela je Zirdum.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here