Razvojna agencija Žepče otvorila je u četvrtak Centar poslovnih kompetencija, prvi ovakve vrste u BiH, s ciljem unapređenja održivog ekonomskog razvoja u zemlji.

Uspostava Centra jedna je od aktivnosti projekta competenceNET, programa čiji je cilj unaprijediti održivi ekonomski razvoj u BiH primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća.

“Žepče je relativno mala općina, ali se ohrabrila i zajedno sa svojim partnerima iz Hrvatske i Crne Gore ušla u ovako moderan i složan projekt, a sve u cilju razvoja privrede i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja, jačanju konkurentskog tržišta, ekonomije i poslovnog duha. Također, želimo biti na usluzi malim i srednjim poduzećima i biti uvezani kao javni i privatni sektor i kroz naučno istraživački rad”, istaknuo je načelnik Općine Žepče Mato Zovko prilikom otvaranja Centra.

Centar poslovnih kompetencija kao odjel Razvojne agencije Žepče, vođen je potrebama industrije i osmišljen je u svrhu pružanja usluga za mikro, mala i srednja poduzeća. Njegovo djelovanje zasnovano je na triple helix modelu, saradnji privatnog, javnog i znanstveno istraživačkog sektora.

Svoje aktivnosti usmjerava na jačanje poduzetničkog duha i kulture kod djece i mladih, promovira društveno odgovorno poduzetništvo i integraciju ranjivih skupina stanovništva s naglaskom na osobe s invaliditetom.

“Centar će razvijati vještine i kompetencije u određenim područjima, jer smo primijetili da se mnoge mlade osobe koje žele razviti svoj biznis susreću s problemom razvoja ideje, odnosno, dođu do faze kada im se treba stručno objasniti kako da tu svoju ideju razviju i s kojim institucijama da se povežu. Upravo tu vidim priliku ovog centra, jer smo uspostavili partnersku mrežu, imamo dobru prekograničnu saradnju, a imamo i prve potpisnike memoranduma”, istaknula je direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

Druga dva centra u Starim Jankovcima i Podgorici, koji su također uspostavljeni u okviru projekta competenceNET, svoje usluge dijelit će s Centrom u Žepču tako da korisnici usluga putem webinara i mobilne aplikacije imaju pristup i specijaliziranim uslugama u sektoru agrobiznisa i turizma koje su razvijene u centrima.

U četvrtak je, također, potpisan memorandum o pristupanju prvoj Prekograničnoj mreži za povoljno poslovno okruženje.

Prvi potpisnici memoranduma su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca (RH), KŠC “Don BOSCO” Žepče, Srednja mješovita škola “Žepče”, LIND – laboratorij za ispitivanje sigurnosti proizvoda u sklopu Agencije ZEDA, Univerzitet u Travniku – Fakultet za tehničke studije.

Jedan od potpisnika, direktor Centra kompetencija Ivan Ambroš naglasio je važnost potpisivanja memoranduma između BiH, Hrvatske i Crne Gore, kazavši kako je riječ o relativno malim ekonomijama koje ovise od okruženja i samo se zajedničkom saradnjom između regija može doći do zadovoljavajućih rezultata koji će u budućnosti biti potpora našoj privredi.

Nakon otvaranja Centra, otvoren je i 5. privredni forum općine Žepče, koji je Žepče stavio u centar privrednih dešavanja u BiH.

Inače, Projekt competenceNET – “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža”, provodi Razvojna agencija Žepče s partnerima Unijom poslodavaca Crne Gore i općinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske.

Projekt je odobren za finansiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične saradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020.

Trajanje projekta je 30 mjeseci (6.2017. – 11.2019.), a ukupan budžet je 670.61 eura, od čega EU finansira 85 posto dok 15 posto sufinansiraju partneri na projektu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here