Organizacijom devete međunarodne konferencije ICES2018 Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) danas obilježava 66 godina uspješnog rada.

ICES2018 je internacionalna konferencija koja, prema riječima dekanese EFSA Jasmine Selimović, okuplja renomirane eksperte akademskog i poslovnog svijeta koji diskutuju o problemima i istraživanjima u ekonomiji i poslovanju.

“Pored našeg nastavnog rada koji je naše primarno djelovanje, naučno istraživački rad je nešto što EFSA njeguje. U tom kontekstu je i ova konferencija koja će ponuditi praktična rješenja i odgovore na ono što su pitanja s kojima se susreću sve zemlje u razvoju”, istakla je Selimović dodajući da će na konferenciji biti predstavljeni radovi i istraživanja iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Ovogodišnji uvodničar je profesor sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Maks Tajnikar, bivši ministar privrede Slovenije, koji se osvrnuo na neke slabosti našeg društva, kao što je nejednaka raspodjela dohotka.

“Prije četiri godina bio sam također uvodničar na sličnoj konferenciji i tada sam govorio o politici ‘zatezanja kaiša’ i na koji način da se održi privredni rast, kao i o zaposlenosti i nezaposlenost. Ako posmatram period prije četiri godine dosada mogu reći da se na zapadnom Balkanu nije desilo ništa naročito novo”, naveo je Tajnikar.

Prema statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Tajnikar je podsjetio da je u BiH prosječna neto plata oko 430 eura, te da slično i u Srbiji. U Hrvatskoj ta plata iznosi oko 850 eura, a u Sloveniji je u nekim mjesecima dostizala do 1.100 eura, dok je u Austriji prosječna neto plata oko 2.300 eura.

“Jedno od velikih pitanja za sve naše države uključujući i Sloveniju jeste – zašto su tako velike razlike. Pokušat ću ove godine da pokažem odakle dolazi do tog raskoraka u neto platama. Obično se govori da smo manje produktivni, ali kada se napravi detaljnija analiza vidi se da zapravo problem nije samo sa produktivonšću nego da treba uzeti u obzir i strukturu privrede”, dodao je Tajniker.

Naime, postoje neki sektori koji nisu dovoljno konkurentni u Evropi i morali bi, naveo je Tajnikar, napraviti velike promjene, a takvi procesi traže dosta vremena.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani i član redakcije žurnala “South East European Journal of Economics and Business“ Marko Pahor je kazao  da će najbolji radovi sa današnje konferencije biti objavljeni u tom žurnalu.

Naglasio je da ekonomski fakulteti u Ljubljani i Sarajevu imaju dugogodišnju uspješnu saradnju u različitim oblastima.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here