Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj sjednici je podržao informaciju UINO koja se odnosila na zaključke Vlade FBiH u vezi sa raspodjelom i utroškom prihoda od putarina.

Usvojena je i odluka o utvrđivanju specifične i minimalne putarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.

Članovi UO UINO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična putarina na cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2019. godine.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o putarinama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna putarina iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će putarina na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM.

-Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična putarina na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM –saopćeno je nakon sjednice UINO BiH.

Usvojenom odlukom propisano je da porezni obveznici i prometnici cigareta moraju da popišu zalihe na dan 1. jauara 2019. godine, a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru do 7. januara 2019. godine.

Predviđeno je da poreski obveznici moraju kalukulacije maloprodajnih cijena formiranih shodno ovoj odluci dostavti do 30. novembra ove godine.

Članovi UO UIO danas su jednoglasno usvojili zahtjev za dodjelu sredstava Upravi iz budžeta za iduću godinu.

Upravni odbor je prihvatio i prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2019. godine i uputio je u dalju proceduru Vijeću ministara BiH.

UO UINO primio je k znanju informaciju u vezi s problemima prilikom provođenja presude Suda BiH u korist Republike Srpske koja se odnosi na isplatu štete zbog raspodjele prihoda s jedinstvenog računa, ali nije bilo saglasnosti o rješenju koje je ponuđeno iz Uprave.

UO UIO nije na današnjoj sjednici postigao saglasnost o privremenim ni konačnim poravnanjima između entiteta za prethodne godine, kao ni odluku o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda za posljednji kvartal ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here