Kako bi podržao i promovisao dobre poljoprivredne prakse EU ProLocal program je upriličio GlobalG.A.P. Tour konferenciju, koja je prvi put održana u BiH.

EU ProLocal je zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke koji podržava ekonomski rast u BiH, između ostalog pomažući poljoprivrednicima da dosegnu kupce i postanu prepoznatljivi na tržištima Evropske unije. Usvajanje dobre poljoprivredne prakse predstavlja korak u pravom smjeru. “Dobre poljoprivredne prakse otvaraju vrata međunarodnim tržištima i pomažu u pronalaženju strateških partnera. Njihova uspostava vodi povećanju obima proizvodnje, a time i otvaranju novih radnih mjesta. Zato je EU ProLocal sudjelovao u ovoj aktivnosti GlobalG.A.P.-a i omogućio održavanje konferencije u Bosni i Hercegovini. Osim toga, EU ProLocal je razvio bh. verzije dokumenata koji regulišu usvajanje i primjenu dobrih poljoprivrednih praksi čime smo stvorili temelj za obuku sljedećih generacija, pružatelja usluga, koji će pomagati malim i srednjim preduzećima u BiH u njihovoj uspostavi”, izjavila je Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru.

GlobalG.A.P. je sistem proizvodnje hrane koji omogućuje kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, transporta, ambalaže i okoliša te zaštite zaposlenika. Prednosti njegove primjene za lokalne poljoprivrednike su mnogostruke. “Jednostavno rečeno, za poljoprivrednike u BiH, GlobalG.A.P. standard predstavlja vizu za izvoz proizvoda u Evropsku uniju. Veliki prodajni lanci i proizvođači hrane primjenjuju povlašteni postupak za proizvode uzgajane u skladu s dobrim poljoprivrednim praksama koje propisuje ovaj standard. To nam pomaže u jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu “, objašnjava Ibrahim Tursunović, zamjenik direktora preduzeća Maočanka-Commerce iz Brčkog, koji primjenjuje GlobalG.A.P. standard od 2007.

Prisustvo velikog broja različitih sudionika bosansko-hercegovačkog poljoprivrednog lanca vrijednosti jučerašnjoj konferenciji potvrdilo je interes za uspostavu dobre poljoprivredne prakse u BiH. “Primjena ove prakse znači bolji pristup tržištima za proizvođače, bezbjednije proizvode za trgovce i potrošače, održiv proizvodni sistem za vlade i više poslovnih prilika za pružatelje usluga“, još jednom je istakao Flavio Alzueta, potpredsjednik GlobalG.A.P. -a.

EU ProLocal program finansira Evropska unija sa devet miliona eura, dok je Vlada Njemačke obezbijedila dodatna četiri miliona eura. Program provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here