U 12 gradova u Srbiji jutros u 8.00 otvoreno je 16 prodavnica njemačkog trgovačkog lanca Lidl.

Prodavnice su počele da rade u Beogradu, Boru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Subotici, Užicu i Šapcu, a radno vrijeme biće svakog dana do 22.00.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji otvaranja jedne od pet Lidlovih prodavnica u Beogradu i izjavio da je Lidl u Srbiju uložio 205 miliona eura i zaposlio 1.553 radnika.

“Ovo nije običan dan i ovo nisu sasvim obične prodavnice, ovo je dan kada pravimo veliki korak naprijed ka boljem i kvalitetnijem životu”, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da će se na rafovima Lidla u Srbiji naći i proizvodi srpskih proizvođača i da očekuje da će se oni najkvalitetniji prodavati u prodavnicama širom svijeta.

Pošto je u redu ispred prodavnice u Ulici Vojislava Ilića na Voždovcu bilo najviše penzionera, Vučić se njima direktno obratio.

“Ove godine i svake druge imaćete sve veću penziju, svojim unucima ćete moći da ostavljate džeparac za čokoladu koju će kupiti i ovde u Lidlu i drugim prodavnicama”, kazao je Vučić.

On je kazao da u Srbiji oko 50.000 ljudi radi u njemačkim fabrikama.

Direkor kompanije Lidl Srbija Tomislav Šapina rekao je da je to prvi savremeni diskontni lanac u Srbiji koji na tržište donosi novo i jedinstveno iskustvo kupovine.

“Lidl će pažljivo odabranim asortimanom sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta uspešno odgovoriti na potrebe potrošača”, kazao je on obraćajući se potrošačima koji su čekali otvaranje prodavnica u Beogradu.

Istakao je da je u ponudi 350 proizvoda domaćih proizvođača i da u toj ponudi ima voća, povrća, peciva i drugih prehrambenih proizvoda.

“Ponudićemo najpovoljniju potrošačku korpu u Srbiji”, rekao je Šapina i dodao da je to tek početak i da je Lidl došao u Srbiju da ostane.

Ambasador Nemačke Tomas Šid rekao je da u Srbiji posluje 400 njemačkih kompanija koje su od 2000. investirale dvije milijarde eura.

“Lidl je konačno u Srbiji i godinama se pripremao za to”, kazao je on.

Ocijenio je da su za privrednika najvažniji predvidivost i pouzdanost i da je u Srbiji potrebno da se dalje radi na jačanju vladavine prava.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je dolazak Lidla važan za potrošače, jer će doneti veću konkurenciju i veću mogućnost izbora i da će se trgovinski lanci boriti za potrošače i na taj način nuditi pristupačnije cijene i bolju uslugu.

“Trgovinski lanci će zbog veće konkurencije morati da ponude i veće plate dobrim radnicima kako bi ih zadržali”, kazao je ministar.

Ocenio je da će dolazak Lidla doprinijeti modernizaciji trgovinske mreže u Srbiji gdje je 30 posto tradicionalna trgovina, a 70 posto moderna.

“Očekujem da ovo bude dobar signal za druge trgovinske lance iz Evrope da dođu u Srbiji”, istakao je Ljajić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je sjajna vijest za Beograd i Srbiju što je otvoren veliki broj Lidl prodavnica, jer će taj trgovinski lanac donijeti dobre cijene i nova radna mijesta.

Naglasio je da je u Beogradu otvoreno pet prodavnica, a da će ih do kraja godine biti šest i da je cilj i da svaka općina ima Lidl.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here