U Beču se 9. i 10. oktobra održala konferencija evropskih gradova o ciljevima održivog razvoja i njihovoj implementacija na gradskoj razini i značenju za budućnost i razvoj gradova.

Države članice Ujedinjenih naroda su u septembru 2015. godine usvojile Agendu 2030 i obavezale se na provedbu 17 globalno važećih ciljeva održivog razvoja do 2030. godine. Ciljevi se odnose, pored ostalih, na borbu protiv siromaštva, borbu za kvalitetno obrazovanje, pristup modernoj energiji za sve, održiv razvoj gradova, zaštitu okoliša i drugo.

Prvi dan konferencije uspostavljen je most između sjedišta Ujedinjenih naroda u Beču, odnosno Bečkog međunarodnog centra i partnerskih gradova Eurocomm-PR-a. Među učesnicima je i delegacija Grada Sarajeva. Na konferenciji govorio je i Tarik Hamzić, šef Službe za ekonomsko-finansijske i IT poslove na temu “SARAJEVO vs SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS”.

Sarajevska žičara predstavljena je kao pozitivan primjer održivog razvoja na konferenciji u Beču u čijem fokusu rada je 17 ciljeva Agende 2030 koju su države članice Ujedinjenih nacija usvojile u septembru 2015. godine.

Hamzić je naveo da je žičara jedan od projekata koji ispunjava veći broj ciljeva iz Agende kao što su održivost, saradnja s drugim gradovima, obrazovanje, zaštita i promocija prirode, zdravlje, blagostanje, zapošljavanje.

Žičara koja je ponovo otvorena u aprilu ove godine povezuje centar Sarajeva i Trebević, ‘pluća grada’. To nije isključivo infrastrukturni projekt nego i vraćanje simbola Sarajeva građanima, ali i veći motiv za odlazak u prirodu – istakao je Hamzić naglašavajući da je za šest mjeseci ostvareno više od 700.000 pojedinačnih vožnji.

Jedan od ciljeva Agende 2030 je saradnja, a Hamzić je naglasio da je žičara dobar primjer toga, jer je uspostavljena saradnja Sarajeva, Tirane, Skoplja, Dubrovnika, Maribora i drugih gradova koji razmjenjuju iskustva u radu žičara.

Hamzić je govorio i o problemima u Sarajevu, u prvom redu o zagađenosti zraka navodeći podatak da je Sarajevo najzeleniji glavni grad u Evropi po indeksu vegetacije, ali i često najzagađeniji sa stanovišta emisije štetnih čestica.

I u tom pravcu Agenda 2030 će biti od pomoći, a u planu je izrada ‘smart strategije’ za Sarajevo u čemu pomažu brojne organizacije, a postoji i saradnja s Gradom Bečom – kazao je Hamzić.

Dvodnevna konferencija u organizaciji UN-a o ciljevima održivog razvoja, bilo je mjesto razmjene dobrih praksi i podsjećanja na obaveze koje imaju sve članice UN-a u narednih 12 godina, koliko je ostalo do ispunjavanja ciljeva.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here