U Sarajevu počeo Međunardoni simpozijum «Čovjek – Šuma – Nauka» (PEFOSS)

Međunarodni simpozijum «Čovjek – Šuma –Nauka” – (PEFOSS) u narednim danima omogućit će razmjenu najnovijih rezultata, ideja, znanja i iskustava iz oblasti šumarstva i hortikulture. Radi se o jednom u nizu događaja kojima Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, jedna od najstarijih visokoobrazovnih institucija u BiH obilježava sedam decenija uspješnog rada.

563

Svečanom ceremonijom danas je u Hotelu Holiday u Sarajevu otvoren trodnevni Međunarodni simpozijum „Čovjek – Šuma – Nauka“ (PEFOSS), organiziran u povodu obilježavanja 70 godina uspješnog rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Međunarodni simpozijum „Čovjek – Šuma – Nauka“ (PEFOSS) okupio je više od 250 učesnika,  a predavači na Simpoziju su neki od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti šumarstva i hortikulture iz Austrije, Bugarske, Češke Republike, Italije, Poljske,Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Švajcarske, Portugala, Rusije, Ukrajine,Turske i Bosne i Hercegovine.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio dekan Šumarskog fakulteta prof.dr. Mirza Dautbašić, koji je u uvodnom obraćanju odao priznanje svima onima koji su u proteklih 70 godina stvarali ovaj „hram znanja“, temeljnu instituciju visokog šumarskog obrazovanja u BiH, te je istaknuo važnost koju Šumarski fakultet ima u našem društvu i historiji.

„Međunarodnim simpozijumom PEFOSS 2018 obilježavamo 70 godina kontinuiranog naučno – istraživačkog i stručnog rada u šumarstvu BiH. Imamo sreću i čast da kao djelatnici Šumarskog fakulteta baštinimo 70 godina historije koju su započele naše starije kolege i kolegice. Oni su vizionarski razvijali Fakultet i obrazovali više od 3.000 diplomiranih inžinjera šumarstva koji su svojim znanjem i radom služili domovini i pozivu za koji su godinama pripremani i osposobljivani na našem Fakultetu. Šumarski fakultet je lider i pokretač šumarske nauke i struke, ali ujedno i štit te struke i svih vrijednosti koje joj pripadaju, a koje su u posljednje vrijeme često na meti različitih interesa“, rekao je dekan prof.dr.Dautbašić.

Kao član najvećeg i najstarijeg Univerziteta u našoj zemlji, Šumarski fakultet oduvijek je podržavao funkcionalnu integraciju Univerziteta u Sarajevu.

„Obrazovanje je temelj svakog društva, a za Šumarski fakultet možemo reći da je ugradio neke od najčvršćih dijelova u temelje obrazovnog sistema u BiH. Pamtim vrijeme kada se Šumarski fakultet podizao nakon ratnog vihora, a danas stoji visoko, ozbiljno perspektivan i prepoznatljiv  na mapi visokoškolskih ustanova u Evropi i svijetu. U vremenu globalnih promjena kada je primjetno neracionalno gazdovanje šumama i šumskim resursima, Šumarski fakultet može biti institucija od velike pomoći za BiH koja u tim globalnim procesima na lokalnom nivou ima iste probleme“, rekao je prof.dr.  Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Šumarski fakultet proteklih 70 godina predano sarađuje sa univerzitetima, institutima i organizacijama iz cijelog svijeta koje se bave šumarstvom i hortikulturom, a što rezultira zajedničkim projektima, novim znanjima i perspektivama. Jedna od takvih plodonosnih saradnji ostvarena je i sa Generalnom direkcijom za šumarstvo Republike Turske.

„Saradnja Šumarskog fakulteta u Sarajevu i Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske je od velikog značaja, između ostalog, koliko i ova 70. godišnjica. Ona ukazuje na velike kapacitete naše dvije institucije“, rekao je Bekir Karacabey, direktor Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske.

Obrazovni proces koji je u skladu sa najsavremenijim svjetskim dostignućima u oblasti šumarstva i hortikulture, jedna su od karakteristika Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

„Vlada KS je spremna podržati Šumarski fakultet u Sarajevu s obzirom da su šume resurs koji je jako važan», naglasio je Elvir Kazazović,  ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo  koji je zvanično otvorio Međunarodni simpozijum «Čovjek – Šuma –Nauka” – (PEFOSS).

Međunarodni simpozijum «Čovjek – Šuma –Nauka” – (PEFOSS) u narednim danima omogućit će razmjenu najnovijih rezultata, ideja, znanja i iskustava iz oblasti šumarstva i hortikulture.

Radi se o jednom u nizu događaja kojima Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, jedna od najstarijih visokoobrazovnih institucija u BiH obilježava sedam decenija uspješnog rada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here