Dvije bh. kompanije na sajmu BAU-najvećem svjetskom sajmu arhitekture

Sajam će biti održan od 14. do 19. januara 2019. u Minhenu, gdje se na prostoru od 200.000 metara kvadratnih predstavljaju arhitektura, materijali i sistemi za privredne i stambene namjene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata. Ove godine na sajmu učestvuju i dvije kompanije iz BiH.

367

Predstavništvo njemačke privrede u BiH organiziralo je jučer u Sarajevu prezentaciju vodećeg svjetskog sajma arhitekture, građevinskih materijala i sistema “BAU 2019.” na kojem se očekuje veliki broj posjetilaca iz BiH.

Sajam će biti održan od 14. do 19. januara 2019. u Minhenu, gdje se na prostoru od 200.000 metara kvadratnih predstavljaju arhitektura, materijali i sistemi za privredne i stambene namjene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata.

“Na predstojećem sajmu BAU će se predstaviti više od 2.200 izlagača iz 45 zemalja, a udio stranih izlagača će se kretati oko 40 posto”,  izjavio je referent za odnose s javnošću sajma BAU Markus Sporer.

Po njegovim riječima, broj posjetilaca koji se predviđa na narednom sajmu je između 255.000 do 260.000  i  iz godine u godinu poveća se procent stranih posjetilaca.

Ove godine na sajmu će učestvovati i dvije kompanije iz BiH-kompanija Inox Aajanović iz Tešnja kojoj je ovo četvrti put da učestvuje na sajmu BAU i čija su ranija iskustva sa sajma  jako pozitivna. Ova kompanija izlagat će na prostoru od 25 metara kvadratnih sa svojim proizvodima od inoksa, koji se koriste i u ekserijerima i u enterijerima. Druga kompanija iz BiH je Festa kojoj je ovo prvo učešće na sajmu BAU, a zakupila je prostor od 40 metara kvadratnih.

Najviše izlagača, ali i posjetilaca, na sajmu BAU tradicionalno imaju Italija i Austrija, a tako će biti i u 2019. Kao jedina zemlja izvan Evrope, među top 20 se čvrsto pozicionirala Kina. SAD i Kanada takođe prodiru u klub top 20 zemalja. Broj posjetilaca iz BiH se u posljednje četiri godine učetverostručio, što pokazuje da u BiH postoji veliki broj stručnjaka u oblasti gradnje koji na sajam BAU dolaze da bi našli neko tehničko rješenje ili uspostavili poslovne kontakte.

BAU je za sve koji imaju veze sa planiranjem kao i sa gradnjom i radovima objekata svih vrsta. Sa više od 65.000 planera  BAU je ujedno najveći stručni sajam na svijetu za arhitekte i inžinjere.

Mnogobrojne atraktivne priredbe okvirnog programa, između ostalog, visokokaratni forumi sa stručnjacima iz cijelog svijeta, zaokružuju ponudu sajma, saopćeno je iz Predstavništva njemačke privrede u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here