Lanjski prihod od 2,5 milijardi eura Slovenija novom strategijom turizma planira povećati na četiri milijarde stvaranjem turističkih proizvoda više vrijednosti i novim investicijama, a zbog malog zanimanja za turistička zanimanja u zemlji predviđa dovođenje djelatnika za rad u turizmu iz zemalja kao što su Gruzija i Ukrajina, najavljeno je u srijedu na savjetovanju vlade s čelnim ljudima iz 212 općina.

“Imamo sve atribute da postanemo turistička destinacija s pet zvjezdica”, kazao je na savjetovanju u Rimskim Toplicama ministar privrede Zdravko Počivalšek, dodavši da turizam posluje pozitivno i svake godine doživljava rast broja dolazaka, posebno stranih gostiju koji čine dvije trećine posjetitelja.

Lani je Sloveniju posjetilo 4,9 miliona turista, čak 14,6 posto više nego lani, a rekordan je rezultat i ostvarenih 12,5 posto noćenja iako je cilj povećanje noćenja po gostu, jer sadašnjih prosječnih dva i pol noćenja ne zadovoljava, navedeno je na savjetovanju, prenosi Hina.

Između ostalog, predstavnici vlade i nacionalne turističke organizacije naveli su da je cilj nove turističke strategije povećanje turističkog priljeva s 2,5 na 4 milijarde eura, čemu će pomoći i fond za investicije u turizmu, kojim je ranija vlada osigurala 150 miliona eura jamstava za kredite.

Slovenski turizam ima velike kadrovske probleme, jer sistem zapošljavanja, ali i plaće, ne zadovoljavaju pa radnike treba uvoziti.

Sadašnji sistem je destimulativan za nezaposlene i penzionere koji bi mogli raditi u turizmu, ali imamo mogućnosti potrebne kadrove dobiti iz nekih drugih država, kazao je Počivalšek, dodavši da su sporazumi koji bi to omogućili potpisani među ostalim s Ukrajinom i Gruzijom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here