U Republici Srpskoj dosad je ukupno verifikovano 656,4 miliona KM obaveza po osnovu stare devizne štednje, od čega je u gotovini isplaćeno 83,4 miliona KM, podaci su entitetskog Ministarstva finansija.

To ministarstvo je danas izvršilo 8. emisiju obveznica stare devizne štednje u iznosu od 45,3 miliona KM za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, čime će 1.612 štediša koji su izvršili verifikaciju u periodu od 15. decembra 2016. godine do 28. februara 2018. godine, postati vlasnici ovih hartija od vrijednosti.

Oni imaju mogućnost da prodaju svoje obveznice i odmah namire potraživanje po tržišnoj vrijednosti, koja prema podacima Banjalučke berze za hartije od vrijednosti ove vrste iznosi preko 90 posto vrijednosti obveznice, navode iz Ministarstva finansija RS-a.

Taj bh. entitet je u proteklom periodu izvršio sedam emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje, ukupne nominalne vrijednosti 527 miliona KM. U cjelosti je isplaćeno pet emisija stare devizne štednje u iznosu od 526,6 miliona KM, a sve obaveze po dospjelim kuponima se isplaćuju u roku.

Obveznice 8. emisije stare devizne štednje nose kamatu na glavnicu po stopi 2,5 posto godišnje, a kamata se obračunava polugodišnje. Dospjeća su polugodišnja, počevši od 3. aprila 2019. godine, u narednih pet godina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here