Iako slovi za ekonomski najprogresivniju sredina u BiH, u Tešnju i dalje rade na edukaciji svojih poduzetnika. Ovdje egzistira blizu od 1.500 obrtnih djelatnosti, a uspješno radi oko 600 različitih kompanija i preduzeća. Broj uposlenih je dostigao 13.800, što je rekord ovdašnje privrede, a svakodnevno iz susjednih Općina na posao u Tešanj dolazi više od hiljadu radnika. Kako bi osigurali pozitivne ekonomske trendove u Udruženju privrednika su sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu potpisali Sporazum o poslovnoj – tehničkoj saradnji  što je rezultiralo realizacijom prve faze edukacije za tešanjske poslodavce „Strateški menadžment i upravljanje poslovima.“

“Ova edukacija će trajati godinu dana. Ona ima četiri teme, a svaka tema će imati tri poluteme i bit će obrađivane sve teme koje su interesantne za poslodavce, odnosno tržište kako bude diktiralo”, kaže Senad Brka, predsjednik udruženja privrednika „Biznis centar“ jelah, Tešanj.

Edukacija, kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika uspješnih kompanija, dodatno će pospješiti usapješno poslovanje.

“Dodatne edukacije svakako dobro dođu od strane matične kompanije, a evo i od Udruženja privrednika kojem se ovom prilikom zahvaljujem što su nam omogućili da se dodatno educiramo.“, istaknuo je Almir Ljevaković, jedan od učesnika edukacije.

Iako je politički ambijent važan za razvoj poduzetništva, stručnjaci upozoravaju da je važno, bez obzira na društvene prilike, koristeći znanja i vještine, trasirati vlastiti razvojni put.

“I u najboljim i najuređenijim sistemima morate biti korak ispred konkurencije. Morate pratiti šta se dešava, šta korisnici hoće. Stalno nešto novo donositi, pružati i donositi na tržište. Samo tako se može uspjeti”, ističe prof. dr. Muamer Bezdrob, predavač na edukaciji.

Ova faza edukacije realizirat će se u narednih godinu dana.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here