Profesor Gregory Lang sa Michigan State Unviersity, vodeći stručnjak u oblasti fiziologije gajenja trešnja, boravio je prošlog mjeseca u BiH gdje je na predavanjima i radionicama održanim u Mostaru, Trebinju, Banjoj Luci i Sarajevu predstavio inovativna rješenja u uzgoju trešnje.

Posjetu i predavanja profesora Langa podržao je USAID/Sweden FARMA II Projekat, koji kroz svoje aktivnosti radi na organizaciji različitih oblika treninga, praksi i studijskih putovanja koja doprinose sticanju i prenosu znanja praktičara i stručnjaka u sektoru poljoprivrede. Lang je posjetio BiH na poziv Miljana Cvetkovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci, a koji je ranije boravio u SAD u sklopu Fullbright stipendije.

“Od poziva i ideje, došli smo do povezivanja, osmišljavanja programa i konkretnih aktivnosti. Na tom putu smo imali izuzetnu saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom u Banjoj Luci, Agromediteranskim fakultetom u Mostaru, Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske i Federalnim poljoprivrednim zavodom. Sa njima smo i realizovali predavanja i radionice u Mostaru, Trebinju, Banjoj Luci i Sarajevu”, kazao je Cvetković.

U Sarajevu su razgovarali o izazovima savremene proizvodnje trešnje, a u Mostaru su na terenu kroz radionice i predavanja imali priliku da razmijene iskustva o proizvodnji trešnje u mikroklimatu. U Trebinju je fokus predavanja profesora Langa bio na inovativnim i ekonomičnim uzgojnim oblicima gajenja trešnje, a u Banjoj Luci su na Poljoprivrednom fakultetu imali priliku na studiji slučaja savremenog pristupa uzgoja trešnje u SAD-u saznati više o tome koja su nam iskustva slična, a koja različita, te kako unaprijediti proizvodnju, saopćeno je iz je USAID/Sweden FARMA II Projekta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here