Unifikacija halal standardizacije je nužna kako bi principi halala bili uspješno implementirani, zaključeno je na prvom panelu o temi “ Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija” koji je održan prvog dana  međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018 koji je danas otvoren u Sarajevu.

Učesnici panela „Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija“ govorili su šta su zapravo halal standardi, procesu provođenja halal standardizacije i značaju halal certifikata, a fokus panela bio je na unifikaciji  halal standardizacije.

Moderator Panela Amir Sakić, direktor Media centra IZBiH i bivši direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH.

Panelista muftija Osman ef. Kozlić naglasio je da je pojam halala nastao na temeljima vjerskog učenja.

“Razlučivati šta je halal, a šta nije, može samo specijalizirana institucija. O tome ne može odlučivati pojedinac i zato je za Islamsku zajednicu važno da postoji tijelo kao što je Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH utemeljena 2007. godine”, poručio je muftija ef. Kozlić.

Predsjednik Halal akademije Malezije YBhg Dato Suhbi Dzyuddin govorio je o važnosti edukacije u  halal ekosistemu.

“Da bi halal oznaka ukazivala na povjerenje u kvalitet proizvoda, veoma je bitan element edukacije onih koji vode biznise u okviru halal industrije. Pritom je značajno da u svim islamskim zemljama imamo standardizirane školske programe o halalu”, rekao je Suhbi Dzyuddin .

İhsan ÖVÜT, generalni sektretar Instituta za standarde i mjerenja islamskih zemalja ( SMIIC), kazao je da bi sve zemlje trebale imati slične sisteme standardizacije.

“Standardi nisu nacionalni dokumenti već trebaju služiti čovječanstvu. Toga trebamo biti svjesni kada postavljamo standard, jer je unificirana standardizacija pretpostavka kvalitetne infrastrukture globalne halal industrije”, rekao je ÖVÜT.

Inače, BiH i Malezija su članice SMIIC Instituta, organizacije koja igra ključnu ulogu u standardizaciji halal oznake.

“Sa certifikacijom u Maleziji počeli smo 1974. godine, a ubrzo smo unificirali melezijski standard”, rekao je Mohd Asri bin Abdullah, direktor ureda za Islamski razvoj Malezije.

Biljana Baljaj, viša saradnica u Institutu za standardizaciju BiH naglasila  je da je naša zemlja pozicionirana kao kapija za trgovinu halal proizvodima i da je postala regionalno sjedište halal proizvoda.

Prezentaciju o tome kako iskoristiti potencijale halal industrije predstavio je viši stručnjak za operativne poslove Islamske razvojne Banke (IsDB) Zafarjon Khotamov.

“Sistem akreditacije će dovesti do unifikacije standarda ili će tržište kolabirati”, istaknuo je Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here