Nakon 2017. godine, koja je bila jedna od najlošijih u poslovanju Elektroprivrede HZ HB d. d. Mostar, u 2018. godinu, zahvaljujući povoljnim hidrološkim prilikama, to poduzeće bilježi iznimno dobre poslovne rezultate, kazao je u razgovoru za Večernji list generalni direktor Elektroprivreda HZ HB Marinko Gilja.

“U prvoj polovini tekuće godine JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar ostvarila je bruto dobit u iznosu od 38,628.466 KM. Ukupan prihod Društva u prvih šest mjeseci tekuće godine je 217,294.366 KM, što je 36,9 posto više od planiranoga, a u odnosu na isti period prošle godine, prihod je povećan za 47,5 posto. Ostvarena proizvodnja u našim pogonima u prvom polugodištu tekuće godine je 1283,75 GWh, što je više od planiranoga za 56,94 posto”, kazao je Gilja.

Dodao je kako s obzirom da ostvarene poslovne rezultate cijena električne energije za kućanstva ne bi se trebala mijenjati sljedeće godine.

“Meni, kao prvom čovjeku preduzeća i Društvu, u cijelosti potrošači su u središtu poslovnog interesa. Kao što sam više puta naglašavao, otkako sam došao na poziciju generalnog direktora EP HZ HB, radimo i radit ćemo sve da ne dolazi do povećanja cijene električne energije kupcima u okviru univerzalne usluge opskrbe, tj. kućanstvima, te, ponavljam, električna energija kućanstvima neće poskupljivati”, poručio je generalni direktor.

Govoreći o budućim planovima, Gilja je istaknuo kako je Elektroprivreda HZ HB jedino elektroprivredno preduzeće u BiH koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora energije (hirdoelektrane i vjetroelektrane).

“Očekuje se kako će u kratkoročnom periodu obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije. Svojim primjerom pripreme izgradnje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije Elektroprivreda HZ HB potvrđuje i dokazuje stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša”, utvrdio je Gilja.

Podsjetio je da je Elektroprivreda HZ HB, u skladu sa odlukom Vlade FBiH o proglašenju javnog interesa, nositelj aktivnosti pripreme za izgradnju prioritetnih elektroenergetskih objekata RiTE Kongora, CHE Vrilo, CHE Kabilić, VE Mesihovina, VE Borova glava, VE Velika vlajna, VE Poklečani, HE Ugar ušće, HE Ivik, HE Vrletna kosa i HE Han skela.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here