Načelnik općine Jablanica Salem Dedić razgovarao je u utorak s predstavnicima organizacije NODAS (Udruženje za razvoj i afirmaciju društva) o realizaciji projekta potpore proizvodnje i prerade lokalne hrane.

U okviru projekta, koji će se provoditi na području općina Jablanica i Stolac, grant sredstvima bit će podržane poljoprivredne aktivnosti 20 žena iz svake općine.

Radi se o pilot projektu ukupne vrijednosti 235.334 eura, od čega se na izravnu investiciju na području općine Jablanica odnosi 154.000 KM, saopćeno je iz Općine Jablanica.

Projektom je predviđena implementacija poslovnih treninga prema potrebama korisnica, podrška udruženju žena iz Jablanice i brendiranje najmanje dva lokalna proizvoda korisnica.

Obaveza korisnica grant sredstava, koje će biti odabrane na temelju javnog poziva i putem javnih prezentacija, je sufinansiranje poslovne ideju u iznosu od 15 posto vrijednosti granta, legaliziranje biznisa na odgovarajući način u dogovoru s Općinom Jablanica, učestvovanje na poslovnim radionicama i seminarima koje organizira NODAS i obavljanje 10 sati društveno korisnog rada.

Općina Jablanica sufinansirat će projekat u iznosu od 34 posto direktnog ulaganja kao sastavni dio ukupnog iznosa koji je naveden kao direktna investicija.

Projekat provodi njemačka organizacija Help Hilfe zur Selbsthilfe, uz finansijsku podršku njemačkog ministarstva razvoja.

Projekt će trajati osam mjeseci i trajat će do 30. 4. 2019. godine.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here