Konferencija “Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za zapadni Balkan” upriličena je u petak u Tehnološkom parku Intera u Mostaru, u organizaciji agencije Apriori BH i Ureda Vlade zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije.

Govoreći o značaju konferencije, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHŽ) Zdenko Ćosić kazao je kako je sudionik evropskih integracija i da u tim procesima igra važnu ulogu.

Dodao je kako Vlada ZHŽ želi pitanje evropskih fondova približiti poduzetnicima i svim građanima te ih upoznati s obavezama koje pred njima stoje u smislu reforme, edukacije i priprema za nadolazeći period.

“Već sada imamo odobrenih projekata za 2019. godinu u iznosu od oko dva miliona eura i takav trend očekujemo i dalje zato što se posredstvom našeg Ureda za evropske integracije intenzivno pripremamo za to”, kazao je Ćosić.

Dodao je kako je u protekle tri godine, kroz projekte prekogranične saradnje, na prostor ZHŽ-a povučeno oko pet miliona eura.

“Moramo se upoznati s našim obvezama kako bismo ojačali svoje kapacitete, kako bismo educirali ljude, pripremili programe i onda spremni ušli kroz ta vrata koja će nam se, ja se nadam, otvoriti i šire nego do sada”, kazao je Ćosić.

Govoreći o do sada ugovorenim projektima iz fondova EU-a, direktor Ureda za evropske integracije Vlade ZHŽ-a Ivan Jurilj kazao je u izjavi za novinare kako je riječ o projektima iz oblasti turizma, razvoja tehnološkog centra, podrške poljoprivrednim proizvođačima i drugo.

“Već na terenu postoje projekti koji se finansiraju iz EU i mi želimo da ih u budućnosti bude još više. Ova konferencija nam je upravo važna da aktualiziramo to pitanje, tu temu i da je učinimo sveprisutnom iz razloga budućih fondova koji nam dolaze, da se počnemo pripremati danas za ono što nam dolazi za tri ili četiri godine”, zaključio je Jurilj.

Kada su u pitanju instrumenti predpristupne pomoći koji stoje na raspolaganju BiH, šefica Sektora za koordinaciju pomoći Evropske unije u Direkciji za EU integracije Zara Halilović kazala je kako BiH iz prve pozicije vrlo ograničenih sredstava za period 2014.-2017. sada ulazi u period potpunog korištenja IPA II fondova, što znači da BiH može tražiti pomoć za jako bitne sektore koji su prije bili zatvoreni, a to su okoliš, poljoprivreda, ruralni razvoj, transport i energija.

Inače, EU je najveći donator na zapadnom Balkanu. Za finansijski period 2021. – 2027. predpristupni IPA program bit će uvećan za gotovo četvrtinu i na raspolaganju bi trebalo biti oko 15 milijardi eura.

Za tekući period koji se završava 2020. godine IPA program imao je na raspolaganju 11,7 milijardi eura za sve zemlje korisnice.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here