Na olimpijskoj planini Jahorini danas je ozvaničeno pokretanje sistema za puštanje vode u vještačko jezero na Ogorjelici, a koji je dio sistema za vještačko osnježivanje skijaških staza.

Na prigodnoj svečanosti predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je kazao da vlasti RS-a nisu oklijevale da pomognu realizaciju ovog projekta i poslovne planove za podizanje kvaliteta usluga na tom području.

Vlada RS-a je, prema njegovim riječima, u projekt uložila 11 miliona KM, a u proteklom periodu u infrastrukturne projekte na Jahorini investirano je 57 miliona KM.

“Bilo je hrabro investirati u kompaniju koja je godinama bila u gubicima, ali se to na kraju isplatilo”, dodao je Dodik najavljujući da će investicije biti nastavljene i ubuduće.

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković je čestitao menadžmentu Olimpijskog centra Jahorina, dodajući da je ovo pobjeda svih koji su vjerovali u taj projekt.

Prema njegovim riječima, cilj je da planina živi 365 dana u godini, što je i dosad dokazano uspješnim sezonama i zadovoljnim posjetiocima.

Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić je kazao da su na Jahorini postignuti značajni rezultati zahvaljujući i podršci predsjednika i Vlade RS-a. Naglasio je da će realizacija tog projekta omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i biti podstrijek privredi cijelog tog kraja.

Predsjednik Udruženja slovenskih skijaških centara Ernest Kovač izrazio je uvjerenje da će taj investicioni projekt doprinijeti još većem broju posjetilaca i kvaliteti ponude i sadržaja na toj planini.

Načelnici opština Pale i Trnovo, Boško Jugović i Dragomir Gagović, izrazili su podršku svojih lokalnih zajednica realizaciji tog i sličnih projekata.

Vještačko jezero je duboko 14 metara i ima kapacitet od 75.000 metara kubnih što će, kako je istaknuto, biti dovoljno da u toku cijele sezone vodom snabdijeva sistem za vještačko osnježivanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here