foto: Upravni odbor WAIPA – Svjetske asocijacije agencija za promociju stranih investicija

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić učestvovao je na 23. godišnjoj Svjetskoj investicijskoj konferenciji (WIC18), upravo održanoj u Xiamenu, Kina.

Godišnja konferencija održana pod temom “Nova era u direktnim stranim investicijama” okupila je više od stotinu vodećih državnih agencija za promociju investicija (IPA), globalnih lidera i stručnjaka u oblasti stranih direktnih investicija (SDI), lidera međunarodnih organizacija, šefova finansijskih institucija, vodećih političkih ličnosti, predstavnika privatnog sektora, istaknutih ekonomista, globalnih kompanija i istraživača iz više od 60 zemalja širom svijeta. Ovo je vodeći događaj Svjetske asocijacije agencija za promociju investicija (WAIPA) kojoj su domaćini bili CIFIT (Kineski internacionalni sajam za investicije i trgovinu), Agencija za promociju investicija u Kini (CIPA) i Internacionalni Konferencijski Center Kine Xiamen.

Konferencija je bila fokusirana na osnaživanje i unapređenje kapaciteta agencija za strana ulaganja i njihovog korporativnog razvoja uz podršku međunarodnih tijela u globalnoj zajednici.

Naglašeno je da su strane direktne investicije od vitalnog značaja za održavanje i jačanje ekonomskog rasta svih država, a naročito država u razvoju. Direktne strane investicije podstiču tehnološke inovacije, prenos znanja, doprinose stvaranju novih radnih mesta i stvaraju nove proizvodne kapacitete u globalnoj ekonomiji.

Svi učesnici konferencije mišljena su da je za privlačenje stranih investicija najvažniji rad na unapređenju poslovnog ambijenta, pa je preporuka skupa vladama svih država da olakšaju uslove investiranja, a također da otvaraju što više poslovnih i slobodnih zona za strane investitore.

Agencije su jednoglasno zaključile da se mora pojačati postinvesticiona podrška postojećim investitorima, jer oni značajno doprinose i dolasku novih investitora.

Učestvujući na konferenciji, Milinić se susreo s velikim brojem stranih investitora s kojima je razgovarao o mogućnostima ulaganja u BiH i potencijalima koje Bosna i Hercegovina može ponuditi investitorima. Također, održani su sastanci i s nekoliko vodećih kineskih kompanija s kojima je dogovorena posjeta BiH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here