Na rijeci Buni otvoren Međunarodni revijalni kup u mušičarenju

Ovim takmičenjem Turistička zajednica HNK-a  želi promovirati rijeku Bunu i njezin okoliš kao turističku destinaciju, ali i ukazati na potrebu zaštite mekousne pastrmke, koja je vrlo ugrožena. Najbrojnija je u pritoci Neretve - rijeci Buni, a naseljava i druge vodotoke Neretvanskog sliva.

255

Zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Semir Temim otvorio je sinoć Međunarodni revijalni kup u mušičarenju koji održava na rijeci Buni na stazi dugoj devet kilometara, a proteže se kroz prirodno okruženje Blagaja i Bune.

U fly fishingu učestvuje  deset ekipa s ukupno četrdeset takmičara iz BiH, Crne Gore i Hrvatske, a za tri najbolje ekipe i tri pojedinca osigurana su i priznanja koja će biti dodijeljena večeras.

Ovim takmičenjem Turistička zajednica HNK-a  želi promovirati rijeku Bunu i njezin okoliš kao turističku destinaciju, ali i ukazati na potrebu zaštite mekousne pastrmke, koja je vrlo ugrožena. Najbrojnija je u pritoci Neretve – rijeci Buni, a naseljava i druge vodotoke Neretvanskog sliva.

“Već dugo se u Turističkoj zajednici bavimo mišlju da ove naše rijeke iskoristimo za ovakav vid turizma koji je sve popularniji u svijetu i upravo bi ribolovni vid turizma bio velika prilika za ljude koji žive uz rijeku, da ponude i dodatne usluge te tako dođu do dodatnog izvora zarade”,  kazao je Temim.

Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni ove godine po prvi put organizira Turistička zajednica HNK-a i predstavlja jednu od aktivnosti projekta RiTour – “Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena”, kojeg finansira Evropska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Projekt koordinator iz Turističke zajednice HNK-a Ramiz Bašić prisutne je upoznao s projektom RiTour, dosadašnjim realiziranim aktivnostima, te planovima za naredni period.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here