Projekt snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj područja do/i Sarajeva kapitalan je, isplativ i s više aspekata (socijalnog, ekonomskog i okolišnog) opravdan projekt što je pokazala Studija izvodivosti koju su radili Fond za zaštitu okoliša FBiH i “Elektroprivreda”.

Izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo Senad Salkić kazao je na press-konferenciji da je u posljednjih nekoliko mjeseci ostvaren napredak na tom projektu, a trenutno je u fazi kad bi konzorcij trebalo da radi idejno rješenje i sve potrebne istražne radnje.

“To je kompleksan i zahtjevan posao, naročito istražni radovi na trasi koja je duga gotovo 50 KM, ispresijecana mnogo puta rijekom Bosnom, prolazi kroz naseljene i prati trasu auto puta. Zbog toga će smještanje toplovoda biti kompleksan zadatak”, kazao je Salkić.

Napominje da “Elektroprivreda” (kroz svoje planove) osigurava sredstva za izradu toplovoda Kakanj-Sarajevo, a strateški partneri su Fond za zaštitu okoliša FBiH i Vlada FBiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo podsjeća da će za lokalnu zajednicu projekt biti važan, jer će TE Kakanj raditi, dok bi za građane Sarajeva to značilo mogućnost grijanja na ekološki prihvatljiv način. Važno je, kaže, da imamo i domaći izvor energije.

Za građane će to značiti i niže cijene grijanja. Pojasnila je da za dvosoban stan prosječne kvadrature građani plaćaju oko 100 KM plina, dok bi (po Studiji izvodljivosti) s toplovodom u početku plaćali 50 KM, a kasnije i manje.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić podsjeća da je taj projekt dio Energetske strategije FBiH, a onda kad bude u fazi implementacije njegove blagodati osjetit će građani KS, ZDK i svih općina koje gravitiraju tom području.

“Vlada FBiH i resorno ministarstvo prate taj projekt, podržavaju ga i u svakom trenutku ćemo pripomoći da se što prije iz faze pripreme prebaci u fazu realizacije”, naglasio je ministar Džindić.

Direktor Termoelektrane Kakanj Enver Merdić ističe da je benefit imati takvu termoelektranu, jer se svuda u svijetu gradovi tako zagrijavaju. Tehnički uvjeti omogućavaju i, kako kaže, mogu izdvojiti količinu toplotne energije potrebne za zagrijavanje Sarajeva.

“Trenutno imamo zagrijavanje grada Kaknja, neznatno za naše kapacitete”, navodi Merdić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić podsjetio je i na to da je za Kanton Sarajevo taj projekt važan i zbog činjenice da će se u taj sistem zagrijavanja moći uključiti i individualna ložišta, koja su osnovni izvori čestica štetnih za zdravlje stanovništva.

Projekt snabdijevanja toplinskom energijom područja do/i Sarajeva iz TE ‘Kakanj’ omogućit će pouzdano, sigurno i stabilno snabdijevanje toplinskom energijom područja do/i glavnog grada na bazi domaćih energetskih resursa, te neovisnost od uvoznog gasa.

Cilj projekta je značajno smanjenje emisija CO2, NOx i SO2, poboljšanje kvaliteta zraka, poboljšanje visokoefikasne kogeneracije, te stvaranje uslova za provođenje odredbi iz Direktive Evropske unije o energijskoj efikasnosti.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here