ProCredit Bank plasirala više od 50 miliona eura eko kredita na tržište BiH

Riječ je o investicijama u energetsku efikasnost kao što su utopljavanje zgrada, sistemi grijanja i hlađenja prostorija i zgrada, ali i finansiranje nabavke CNC mašina u industriji.

435

ProCredit Bank plasirala je do sada više od 50 miliona eura eko kredita na tržište Bosne i Hercegovine. Riječ je o investicijama u energetsku efikasnost kao što su utopljavanje zgrada, sistemi grijanja i hlađenja prostorija i zgrada, ali i finansiranje nabavke CNC mašina u industriji. Green investicije podrazumijevaju i nabavku energetski efikasnih mašina, putničkih vozila sa malom potrošnjom goriva i niskom emisijom CO2, kao i investicije u proizvodnju obnovljivih izvora energije kao što su solarne, hidro i biogasne elektrane.

Pored toga ProCredit finansira i investicije koje su prijateljski naklonjene prema okolišu a usmjerene su na zaštitu zraka, vode i zemlje kao npr. kamioni i autobusi sa minimalno EURO 5 motorom, tretmani za otpadne vode i sl. Isto tako, ProCredit Bank podržava i dobavljače energetski efikasne opreme i opreme za obnovljive izvore energije, ali i proizvođače organske hrane.

Najviše primjera je kod finansiranja kupovine novih CNC mašina, samim tim što je i najviše klijenata banke koji se bave proizvodnim djelatnostima, te kamiona sa EURO 6 motorom zbog velikog broja transportnih kompanija koji su klijenti ProCredit Bank. Tu su i druge investicije, kao što su solarne elektrane, biogasne elektrane, itd.

“Veoma smo ponosni na naš doprinos realizaciji svih ovih eko investicija u Bosni i Hercegovini. Krajnji rezultat su zdraviji i čišći voda, zemlja i zrak za našu ali i buduće generacije. Očuvanje životne sredine je izuzetno bitna tema u EU te su fondovi i garantne linije koje je ProCredit Bank ugovorila sa institucijama EU usmjerene i kao podrška green investicijama. Izuzetno je bitno da smo klijentima koji investiraju sredstva s ciljem povećanja efikasnosti i zaštite životne sredine, a pri tome nemaju adekvatan kolateral, pružili mogućnost za dalji rast i razvoj. To je samo jedan od benefita koje smo pružili eko osviještenim klijentima. Drugi je komercijalne prirode gdje se ovakvi krediti odobravaju po nižim kamatnim stopama od standardnih, i to 0,5 posto niže”, rekao je Amel Agić, član Uprave ProCredit Bank.

 

Jedan od primjera uspješne green investicije je solarna elektrana kompanije “Praha”, vlasnika Rajka Đuričića, investitora povratnika iz Češke Republike. Solarna elektrana instalirana je 2016. godine na području općine Žepče. Vrijednost investicije je 250.000 eura, a njena snaga je 150 kilovata po satu proizvodnje, sa planiranom godišnjom proizvodnjom oko 183.000 kilovat sati električne energije.

Do sada je realizirano oko 350 ovakvih kredita, a jedan od najvažnijih kriterija da bi se neka investicija smatrala eko je postizanje minimalnih ušteda energije od 20 posto, navodi se u saopćenju za javnost ProCredit Bank.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here