fena

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu na snažnije ekonomske veze s Azerbejdžanom, posebno u energetskom sektoru, tokom sastanka s predsjednikom te zemlje Ilhamom Alijevom u Bakuu.

Merkel je jasno stavila do znanja da su Njemačka i Evropska unija zainteresirani za širenje energetskih tržišta u cilju manjeg oslanjanja na ruske energente i otvaranja prema novim snabdijevačima poput Azerbejdžana.

Alijev je pokazao interes za produžavanje plinovoda prema Evropi, iako je bio suzdržan prema mogućnosti da Turkmenistan šalje gas prema Evropi preko Azerbejdžana.

Dvoje čelnika također je raspravljalo o stanju  ljudskih prava u toj zemlji južnog Kavkaza, dok je Alijev izjavio kako želi da nastavi razgovore o toj temi.

Merkel je pružila uvjeravanja da će Njemačka nastaviti da insistira na političkom rješenju dugotrajnog teritorijlnog spora između Azerbejdžana i susjedne Armenije oko planinske regije Nagorno Karabah.

Regija pripada Azerbejdžanu, ali je kontroliraju proarmenske snage.

Merkel se vraća u Berlin u subotu navečer. Azerbejdžan je posljednja stanica njene trodnevne turneje po regiji južnog Kavkaza koj je počela u četvrtak u Gruziji i nastavljena u Armeniji u petak, prenosi dpa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here