Ministar privrede KS potpisao sporazume o sufinansiranju sanacije šumskih puteva sa načelnicima općina

Vlada Kantona Sarajevo je za sanaciju, na osnovu danas potpisanih sporazuma, planirala iznos do 2.000.000 KM koji će biti linearno raspoređen shodno tome koliko šumskih resursa se koristi u općinama.

283

 Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić potpisao je sporazume o sufinansiranju projekata sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva na području općina Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Hadžići. Sporazume je potpisao s načelnicima tih općina Edinom Smajićem, Akifom Fazlićem i Hamdom Ejubovićem te ovlaštenim predstavnikom Trnova, saopćila je Pres-služba KS.

Sporazumi će se odnositi na sanaciju šumskog puta prema Planinarskom domu na Motki, šumskog puta  prema Briješću-Gornja Jošanica II i sanaciju šumskog puta u ulici Gornja Jošanica II u općini Vogošća; sanaciju šumskog puta Korita – I faza, Gornja Misoča – Zenik I faza i Gajevi – Dragoradi u općini Ilijaš; na sanaciju više šumskih puteva, i to u  mjesnim zajednicama općine Trnovo: Šabići, Dejčići, Trnovo i Delijaš te na sanaciju šumskog puta kroz naseljeno mjesto Gradac u općini Hadžići.

Ministar Šabić je podsjetio da je u ovoj godini na većini šumskih puteva bilo puno šteta zbog lokalnih bujica.

Vlada Kantona Sarajevo je za sanaciju, na osnovu danas potpisanih sporazuma, planirala iznos do 2.000.000 KM koji će biti linearno raspoređen shodno tome koliko šumskih resursa se koristi u općinama.

“Načelnici općina, lokalne zajednice i “Sarajevo-šume” imat će puno koristi od ovoga. Drugi razlog za sanaciju ovih puteva je sve češća pojava požara. Svjedočimo šta je bilo u okruženju prošlih godina – ako nemate dobru putnu infrastrukturu na tim teritorijama, onda imate manju mogućnost da je branite. Štete su nenadoknadive. Svi se sjećamo šta je bilo prije četiri ili pet godina u sjevernoj Hercegovini. Ovo je važan aspekt kojim se vodimo kod dodjele sredstava i planiranja da te najvrednije resurse zaštitimo. Radi se o šumskim putevima koji uglavnom prolaze kroz lokalna naselja. Jedan od ciljeva je popravka tih puteva, izgradnja novih, a posebna uloga je da u slučaju požara budu korišteni kao protivpožarni putevi”, rekao je Šabić obrazlažući razloge za potpisivanje sporazuma.

Načelnik Hamdo Ejubović je kazao da će sporazum omogućiti Općini Hadžići da nastavi projekte.

 “Iznos je 500.000 KM. Budući da ova sredstva ne propadaju, važno je da se njihovo korištenje započne u ovoj godini”, rekao je Ejubović.

On i drugi načelnici općina zahvalili su Vladi Katona Sarajevo za izdvojeni novac koji se ubire na području općina koje imaju šumske resurse te se tako ponovno vraća u lokalne zajednice za održavanje i izgradnju putne infrastrukture.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here