Prilika za primjenu najboljih praksi iz oblasti stečajnog prava u BiH

IFC Projekat “Rješavanje pitanja dugovanja i prestanak poslovanja u Bosni i Hercegovini (BiH)”, za članove radnih grupa koji učestvuju u izradi Zakona o stečaju i Zakona o likvidacionom postupku, organizovao je studijsku posjetu Berlinu

352

IFC Projekat “Rješavanje pitanja dugovanja i prestanak poslovanja u Bosni i Hercegovini (BiH)”, za članove radnih grupa koji učestvuju u izradi Zakona o stečaju i Zakona o likvidacionom postupku, organizovao je studijsku posjetu Berlinu. Radne grupe čine predstavnici relevantnih institucija iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH.

Cilj posjete bio je detaljno upoznavanje sa stečajnim pravom Njemačke, primjena zakona u praksi te razmjena iskustava u domenu stečaja i likvidacije. Specifičnost ove studijske posjete je interes koji su predstavnici Ministarstva pravde Njemačke iskazali prema procesu restrukturiranja, jedne od novina u novom Zakonu o stečaju Republike Srpske. Ministarstvo pravde Savezne Republike Njemačke zainteresovano je da uvede ovaj institut u svoj zakon, kao i proces licenciranja stečajnih upravnika, na način kako se to radi u RS-u.

Domaćin studijske posjete Berlinu bio je prof. dr Heinz Valleneder, bivši stečajni sudija i profesor na univerzitetu u Kelnu. Posebna privilegija bila je posjeta Palati njemačkog Parlamenta i prilika za direktne razgovore na temu stečaja sa prof. dr Heribert Hirte, članom Parlamenta.

Studijska posjeta u potpunosti je uspjela. Program, koji je uključivao posjete Ministarstvu pravde, Sudu, advokatskoj firmi, fakultetu, Parlamentu te obuhvatio nekoliko predavanja i okruglih stolova koje su vodili ugledni profesori, sudije i stečajni upravnici, nadmašio je sva naša očekivanja“ istaknuo je Nedeljko Milijević, sudija Okružnog privrednog suda Banja Luka.

Hakija Zajmović, sudija Općinskog suda u Sarajevu istaknuo je da pored znanja i iskustava koje im je prenio profesor Vallander, veoma poučna bila je posjeta Stečajnom sudu i prisustvo na suđenju u nekoliko predmeta.

Organizacija ročišta i postupak koji smo vidjeli na suđenju, mnogo je jednostavniji i efikasniji od onog kako se provodi u Bosni i Hercegovini. U narednom periodu ćemo pokušati primijeniti njihov sistem prilikom organizacije ročišta u stečajnim predmetima kod nas“ dodao je  Zajmović.

Novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj primjenjuje se od marta 2016. Očekuje se da će Parlament FBiH do kraja godine usvojiti i novi Zakon o stečaju u Federaciji BiH. U pripremi je i novi Zakon o stečaju u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine. Projekat “Rješavanje pitanja dugovanja i prestanak poslovanja u Bosni i Hercegovini“ provodi IFC, dio Grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švicarske u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here