Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Giom Ruson (Guillaume Rousson) potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji u oblasti kinematografske koprodukcije između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske.

„Saradnja na polju kinematografije između Bosne i Hercegovine i Francuske je dinamična i ima dugu tradiciju. Naša zajednička namjera je da se na osnovu ovog Sporazuma, u narednom periodu, dodatno poveća saradnja u oblasti kinematografije, te aktuelizira pravni okvir za kinematografsku saradnju uz uvažavanje važećih pravila kinematografske industrije u Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Francuski sistem podrške kinematografiji  primjer je mnogim drugim zemljama. Bosna i Hercegovina djeli slično viđenje značaja kinematografije za kulturni i privredni razvoj zemlje, te teži uspostavi sličanog sistema uvažavajući nadležnosti u ovoj oblasti.“, istakao je ministar Osmanović.

Potpisivanje ovog sporazuma pokazuje privrženost principima evropske koprodukcije,  povećava dijapazon mogućnosti saradnje, te će olakšati dobijanje koprodukcijskog statusa i boljeg ulaza na tržište bosanskohercegovačkih fimovima u Francusku i francuskih filmovima u Bosnu i Hercegovinu. Radi uspješnije primjene ovog sporazuma, osnovaće se Mješovita komisija koja će se  sastojati od jednakog broja predstavnika nadležnih organa i stručnjaka obje zemlje.

Ovaj izuzetno važan Sporazum potpisan je u okviru ovogodišnjeg  Sarajevo film festivala, a potpisivanju istog prethodilo je održavanje panela na temu  “Uticaj filmskih festivala na ekonomiju, kulturu i društvo”. Obraćajući se u uvodnom dijelu ovog panela ministar Osmanović je naglasio da se kinematografija u Bosni i Hercegovini ubrzano razvija zahvaljujući bogatoj filmskoj tradiciji i ulaganjima u obrazovanje mladih talenata, a upravo Sarajevo film festival doprinio je rastu interesovanja mladih ljudi za ovaj sektor i opredjeljenju da se obrazuju u ovoj oblasti. Takođe, urađena analiza  pokazuje ogroman kulturni, društveni i ekonomski doprinos koji ostvaruje Sarajevo film festival što je još jedna potvrda važnosti ulaganja u filmski sektor.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here