Michael Lohscheller

Opel je sada tačno godinu dana dio Groupe PSA, a Opel GT X Experimental predstavlja pogled u budućnost ove marke i narednih modela. U tom kontekstu pojmovi poput „njemački“, „pristupačan“ i „uzbudljiv“ smisleniji su nego ikad prije. Te tri vrijednosti karakteriziraju sve modele i definiraju sve Opelove aktivnosti – danas i u budućnosti.

„Moramo strogo slijediti vrijednosti naše marke u svemu što radimo. To vrijedi za sve – od ideje do razvoja i implementacije novih vozila – te je ključan element našeg plana PACE! Identitet naše marke naša je budućnost“, rekao je glavni izvršni direktor Opela Michael Lohscheller. „Upravo sam zato zamolio naše dizajnerske i inženjerske timove da utjelove te vrijednosti u konceptnom automobilu. Rezultat je Opel GT X Experimental, koji će biti premijerno predstavljen prije kraja ove godine.“

Opel GT X Experimental daje prvi dojam onoga što donosi budućnost i kako će Opelovi modeli izgledati do sredine 20-ih godina 21. stoljeća. To je prvo vozilo s novim Opelovim licem. Koncept marke slijedi novi „Opelov kompas“ koji jasno strukturira dizajn prednjeg dijela budućih modela te je jednostavno odmah prepoznatljiv. Glavna značajka kompasa dvije su istaknute osi koje se sijeku na logotipu. S jedne strane tu je karakteristični središnji nabor na poklopcu motora, a s druge prepoznatljiva svjetla za dnevnu vožnju u obliku krila. Legendarna munja čini fokalnu tačku dizajna.

Prednja svjetla, svjetla za dnevnu vožnju, kamere i senzori pomoćnih sistema zajedno s munjom uokvireni su jedinstvenim dizajnerskim elementom. On podsjeća na otvor za oči na motociklističkoj kacigi, pa se stoga zove „vizir“. Opelov vizir bit će prvi put predstavljen upravo na  modelu GT X Experimental i dat će budućim Opelovim modelima novo, prepoznatljivo, robusno i čisto lice.

„Postaje sve jasnije da Opel otkriva nove mogućnosti. Nakon samo godine dana u okrilju Groupe PSA i samo devet mjeseci od najave našeg strateškog plana PACE! postali smo puno učinkovitiji i možemo gledati u budućnost s puno samopouzdanja. Nedavno smo za prvu polovinu godine objavili dobit od 502 miliona eura, maržu od 5 posto i operativni slobodni novčani tok od oko 1,2 milijarde eura. Sada vam s ponosom prvi put najavljujem GT X Experimental. Naš konceptni automobil samopouzdano utjelovljuje vrijednosti naše robne marke. Tradicionalne karakteristike kao što su njemačko inženjerstvo, preciznost i kvaliteta spojit će se s uzbudljivim i inovativnim idejama radi stvaranja fantastičnog automobilskog iskustva. GT X Experimental utjelovljuje sve to“, objasnio je glavni izvršni direktor Opela Michael Lohscheller.

Novi Opel GT X Experimental bit će predstavljen kasnije ove godine, a njegovo ime utjelovljuje dugu tradiciju trendovskih konceptnih automobila u Opelu. Proizvođač automobila iz Rüsselsheima bio je prvi evropski proizvođač koji je 1965. predstavio studiju dizajna u obličju sportskog modela Experimental GT. Monza Concept (2013.) i GT Concept (2016.) bili su prekretnice na putu do GT X Experimentala: oba su rafinirali Opelove vrijednosti i istaknuli teme kao što su učinkovitost i čista estetika dizajna, bez njegovanja imidža nedodirljivosti.

Opelov dizajnerski tim nastojao je graditi na temeljima svog bogatog nasljeđa i revolucionarnih koncepata i poći prema prepoznatljivoj novoj izvedbi dizajna u svojim budućim dizajnima vanjštine i unutrašnjosti. „Mi smo robna marka ponosna na svoje njemačko nasljeđe, ali smo htjeli uhvatiti i gordi novi duh današnje, moderne Njemačke. To je rezultiralo uspostavom nove temeljne filozofije dizajna za Opel koja je istovremeno izražajna i čista. Želimo stvarati uzbudljive dizajne koji se ističu, ali i koje krasi čistoća izvedbe. Ovaj konceptni automobil savršeno utjelovljuje te vrijednosti i predstavlja predložak za naša buduća vozila“, objasnio je potpredsjednik dizajna Mark Adams.

IZVORbusiness magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here