Vlada Zeničko-dobojskog kantona prezentirala je ispred hladnjače sarajevskog “Natural fooda“ u mjestu Ravan u Željeznom Polju, gdje se nalaze i najznačajniji zasadi maline i kupine u tom kantonu, posljednje mjere kojima želi očuvati proizvodnju malina.

Premijer ZDK-a Miralem Galijašević poručio je da je Vlada opredjeljena da podrži malinarstvo i u narednim sezonama.

“Nismo zadovoljni ovom sezonom, desilo se to što se desilo, ali mi smo odlučni da očuvamo ovu proizvodnju. Malinarstvo smo, uz peradarstvo u čemu smo lideri u BiH, proglasili našom strateškom proizvodnjom”, naveo je Galijašević, čestitajući i otkupljivaču, za kojeg je kazao kako uprkos nepovoljnim uslovima, “nije imao nijedan zastoj u otkupu“.

Ova hladnjača, čiji je kapacitet oko 300 tona, do sada je otkupila oko 600 tona malina od 3.500 tona u ZDK-u. To je duplo manje nego prošle godine, zbog čega je resorno ministarstvo smanjilo limit za ostvarenje prava na poticaj sa prošlogodišnjih 700 na 500 kilograma po proizvođaču, ali je zadržalo količinu novca namijenjenu za poticaj ove proizvodnje.

“Kao što znate, ove smo godine za proizvodnju u malinarstvu opredjelili 750 hiljada KM, a 140 hiljada za podršku otkupu i zamrzavanju. To je sasvim dovoljno novca da damo podršku svim proizvođačima. Ta će podrška biti 25 feninga po kilogramu – kazao je resorni ministar Himzo Smajić.

Ovogodišnji budžet za poljoprivredu u ZDK-u iznosi 3,1 milion KM, a što je, kazao je, za 50 posto više nego što je bio 2014. godine. Predstavnici udruženja i poljoprivrednici kazali su da su zadovoljni ovim potezom, koja će ohrabriti proizvođače.

“Problem nije bio ni do proizvođača, ni do otkupljivača. Jednostavno, desilo se da malina kompletno sazrijevala u vrlo kratkom roku i nije bilo moguće sve količine prihvatiti u raspoložive hladnjače. Berba je smanjena sa nekih 40 do 45, na 25 do 30 dana. Ali, ovo ne bi trebala biti odlučujuća godina za malinarstvo. Imali smo mi i težih godina, ali je ovaj potez omogućio da dodatnih 1.000 proizvođača dobije poticaj i satisfakciju za svoj rad”, kazao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutnjić.

Poručio je proizvođačima da ne uništavaju zasade.

“Mogu reći da je ovaj kraj procvjetao nakon što smo krenuli u ovu proizvodnju. Prenijeli smo to svjetlo i na druge opštine, a onda i mnogo šire”, kazao je Tutnjić.

Malinarstvom se u ZDK-u bavi oko 3.000 proizvođača.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here