Maline

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na izmjene Programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi za 2018. godinu u dijelu koji se odnosi na malinarsku proizvodnju, a u pravcu ublažavanja kriterija za ostvarivanje prava na poticaje.

“U kontinuitetu pružamo podršku malinarskoj proizvodnji, a proizvođači su uvijek mogli računati na našu pomoć. Zajedno ćemo se posvetiti izgradnji novih hladnjača i prerađivačkih kapaciteta, što je dugoročno rješenje za probleme malinara, kao i značajnijem jačanju domaćeg tržišta kao jednog od uvjeta dugoročnog razvoja malinarske proizvodnje”, kazao je premijer Zeničkodobojskog kantona Miralem Galijašević.

Nepovoljni vremenski uslovi doveli su do bržeg sazrijevanja ploda sa povećanom količinom vlage zbog čega su se pojavila gljivična oboljenja i trulež, a istovremeno je onemogućeno adekvatno zamrzavanje maline, zbog preniske cijene koja je izazvala gubitke kod malinara.

Zbog toga je Vlada ZDK prihvatila prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK da se minimalna količina maline i kupine potrebna za ostvarivanje poticaja smanji sa 700 na 500 kilograma.

Mjere poticaja Vlade Zeničko-dobojskog kantona doprinijele su da taj kanton ostvari lidersku poziciju u malinarskoj proizvodnji u BiH.

U mandatu te vlade broj registrovanih proizvođača maline je povećan pet puta, a iznos novčanih poticaja je utrostručen.

Prema Registru poljoprivrednih gazdinstava na području ZDK, pod zasadima maline i kupine je 650 hektara zemljišta, a malinarstvom se bavi 3.500 proizvođača, ne računajući članove domaćinstava, navedeno je u saopćenju Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here