Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju, nepravilnosti u radu institucija BiH, uključujući i neprovođenje finansijskih propisa.

Inspekcijski nadzor vršit će budžetski inspektorat u okviru Ministarstva finansija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica. Budžetski inspektor je dužan podnosioca inicijative obavijestiti o ishodu postupanja po podnesenoj prijavi u roku 30 dana od dana njenog prijema.

Zakonom se uvode novčane kazne za rukovodioce institucije BiH i propisuju prekršaji za njihovo izricanje, koji uključuju odobravanje isplate plaće, dodatka na plaću ili novčane naknade suprotno Zakonu o plaćama te vršenje finansijskog poslovanja protivno propisu kojim je regulirano.

Uspostavljanjem ovog inspektorata naša zemlja realizirat će obaveze proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here