Javno preduzeće „Tržnica“ Zenica iskazalo je negativno poslovanje na kraju prvog polugodišta-kazala je direktorica tog preduzeća Selma Vidimlić za Fenu. Navela je da gubitak iznosi 18.707 KM i da je nastao isključivo kao posljedica umanjenja troškova zakupa poslovnih prostora i tezgi.

Time su pomogli trgovcima da lakše prebrode nove namete koji su im uvedeni primjenom Izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini Federcaije BiH, a koji je podrazumjevao obaveznu registraciju djelatnosti.

“Zakon je stupio na snagu početkom godine, kao i odluka Gradske uprave da se umanje troškovi naših usluga. Ta je odluka prvobitno važila do 30. aprila, ali je gradonačelnik tražio da se primjena te odluke produži do 31. jula ove godine. Samo po tom osnovu, imali smo oko 5.000 KM manje mjesečnih prihoda nego do sada, a minus bi bio i veći da nismo, u prvih pet mjeseci, umanjili plaće svih zaposlenih za pet posto. Plaće smo 1. juna, jer takav je bio i dogovor sa Sindikatom, vratili na staro – navodi Vidimlić i dodaje da su prošle godine i na polugodištu bili u plusu za 9.000 KM.

Sada, zbog iskazanog minusa, najavljuje kako će ponovo morati posegnuti za nepopularnom mjerom umanjenja plaća.

“Nadzornom odboru ću predložiti, a taj sam prijedlog već uputila i Sindikatu, da idemo s umanjenjem plaća. Minus moramo pokriti do kraja godine, a nemamo mogućnosti ušteda na drugim stavkama, jer je naš trošak za plaće gotovo 80 posto ukupnih rashoda. Druga opcija je smanjenje broja zaposlenih, kojih sada imamo 41. Ako se odlučimo na taj potez, prekobrojno bi moglo biti četvero-petero zaposlenika”, navodi Vidimlić.

Primjena pomenutog zakona, očekivano, utjecala je i na smanjenje broja zakupaca „Tržnice“, kojih je sada ukupno oko 215 na pet lokacija: zelenoj pijaci i tržnici suhomesnatih proizvoda i mliječnih proizvoda u zgradi Uprave, na „buvljaku“ u Lukovom polju te manjim pijacama u naseljima Blatuša i Crkvice.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here