Amazon i dalje bilježi rast dobiti i prodaje

Tehnološki div Amazon u drugom je tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,5 milijardi dolara, oko 12 puta veću nego u istom periodu prošle godine, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje, kao i potražnje za ''cloud'' uslugama.

293

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u četvrtak, prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 52,9 milijardi dolara, što je 39 posto više nego u istom periodu prošle godine.

U poslovanju ”cloud” uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla gotovo 50 posto, na godišnjem nivou na 6,1 milijardu dolara. Amazon također počinje privlačiti više novca od oglašavanja pa je prihod kompanije odjela ”drugih kategorija”, što uključuje oglašavanje, više nego udvostručen, na otprilike 2,2 milijarde dolara.

Maloprodaja u Sjevernoj Americi također daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečju skočila za 44 posto na godišnjem nivou, na 32,2 milijarde dolara. Prema procjenama analitičke tvrtke eMarketer, Amazon ove godine može računati na otprilike polovicu ukupne online prodaje u SAD-u.

Amazon također počinje koristiti prednosti prethodnih ulaganja u infrastrukturu, čime se omogućuje sporiji rast potrošnje. U izvještaju je Amazon procijenio da će u trećem tromjesečju njegova prodaja iznositi između 54 i 57,5 milijardi dolara, što bi bilo između 23 i 31 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Daniel Ives, glavni strateg u kompaniji GBH Insights, kaže kako je profitabilnost Amazona porasla brže nego što se očekivalo.

Zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, cijena dionice Amazona porasla je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za više od tri posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here