FOTO: Fotografija rasadnika Adnan Hodžić

Plant je među najvećim rasadnicima u Bosni i Hercegovini – kaže direktor “Planta” Adnan Hodžić.

Nastali iz volonterske inicijative, a danas već velika kompanija, više od decenije rade na širenju svoje proizvodnje i podrške poljoprivrednicima. Cilj im je proizvodnja million sadnica ranog povrća, tri miliona sadnica za otvoreno polje i milion sadnica za zimsku proizvodnju.

“Moramo mijenjati način kako naši ljudi razmišljaju o poljoprivredi, sezoni, cijenama i pristupu” govori Hodžić.

U “Plantu” pokušavaju razviti nove biznis modele koji će omogućiti poljoprivrednicima da se cijelu sezonu mogu baviti poljoprivredom.

“Diverzifikacija je ključ, rad sa različitim vrstama, te stalno praćenje tržišta. Moramo smanjiti rizik od globalnih tržišnih kretanja, te zaštititi ulaganja. Sa USAID/Sweden FARMA II Projektom smo osigurali podršku za usvajanje novih tehnologija proizvodnje plodova jagode, proizvodnje kontejnerskih sadnica jagode te uveli nove sisteme za navodnjavanje i osvjetljenje. Inovacija je ključ opstanka i daljeg rasta”, dodaje Hodžić.

Napominje kako se poljoprivreda suočava s manjkom radne snage i izazovima kada su u pitanju otkupne cijene. Stihijski razvoj i povećanje neke proizvodnje dovodi do prezasićenja lokalnog tržišta, pa kada se pojavi neka ‘groznica’, kako je bilo sa malinom, smiljem, pa čak sa i sa kornišonima, vrlo brzo se dogode problemi.

“Hladnjače su pune, te ukoliko nemate alternativu i oslanjate sa na jedan proizvod, vrlo brzo se poljoprivrednik i posrednik nađe u problemu. Kupac naših proizvoda i svi koji su u lancu vrijednosti iznad proizvođača, dobro znaju koji su naši izazovi, te onda naše proizvođače i otkupljivače mogu staviti u loš pregovarački položaj oko cijene”, napominje direktor “Planta”.

Dodaje da kroz rad ‘Planta’ osiguravaju presadnice/rasad povrća za ranu proizvodnju u zaštićenim prostorima, kao i za proizvodnju na otvorenom polju, a tu se prvenstveno misli na presadnice paradajza, paprike, krastavca, patlidžana, lubenice, dinje i jagode. Postavili su model koji bi osigurao posao od ranog proljeća do kasne jeseni, kroz povezivanje različitih vrsti i sorti.

Kada se razmišlja o nekim mogućnostima širenja, tu stoji i izazov razvijanja proizvodnje van sezone. Proizvodnja u staklenicima se može organizirati, ali su potrebna uvijek dodatna ulaganja, s čime dolazi i rizik za investitore.

“Počeli smo raditi stalnorađajuće sorte, koje imaju jedan dio prinosa i izvan sezone. Također, eksperimentalno smo organizirali potpuno vansezonsku proizvodnju jagode u grijanim staklenicima ali za ozbiljnije rezultate, neohodna su dalja ulaganja u nove tehnologije”, navodi Hodžić.

Adnan Hodžić nastavlja raditi s poljoprivrednicima iz cijele zemlje i šalje poruku ohrabrenja, “od poljoprivrede se može živjeti tokom cijele godine, i to je ono što želimo prenijeti svima sa kojima sarađujemo, ali moraju se uvažiti mišljenja i iskustva stuke, a ne sve prepustiti trgovcima“.

“Trenutna potražnja za nekim poljoprivrednim proizvodom, ne mora da znači da svi treba da radimo taj proizvod. Prošlost kao i svi svi aktuelni ekonomski principi nas uče da je jeftino ono čega ima u velikim količinama”, kazao je Hodžić. 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here