Novčane doznake koje šalje dijapora iz inostranstva čine 10-15 posto bruto društvenog proizvoda BiH

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao vodeća institucija nadležna za saradnju sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine zatražilo je od Poreske uprave Federacije BiH pojašnjenje odluke da oporezuje poklone u novcu s obzirom da Ministarstvo nije bilo konsultirano u vezi sa donošenjem navedene odluke koja je, kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva, s pravom izazvala veliko interesovanje ne samo iseljeništva, nego i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

Do dostavljanja odgovora Porezne uprave FBiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice želi još jednom ukazati na značaj koji bh. iseljeništvo ima na ukupan društveno-ekonomski sistem BiH.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjećaju da su za novčane doznake iz inostranstva, a koje već duži niz godina predstavljaju stabilan izvor prihoda za BiH i čine 10-15 posto bruto društvenog proizvoda, najzaslužniji upravo građani porijeklom iz BiH, a koji žive van granica domovine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve institucije u BiH da prilikom preduzimanja mjera i aktivnosti ili donošenja odluka koje mogu imati implikacije na bh. iseljeništvo, prethodno obave konsultacije sa Ministarstvom u cilju razumijevanja značaja iseljeništva i mogućih negativnih implikacija koje odluke institucija u BiH mogu imati po iseljeništvo.

“Iseljeništvo iz BiH je višemilionsko i predstavlja značajan društveno-ekonomski resurs kojeg svi u BiH moramo biti svjesni i zajedničkim snagama stvoriti uslove za značajnije ulaganje iseljeništva, ne samo u finansijskom smislu, nego i smislu ljudskog potencijala i prenosa znanja i iskustava na čemu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice predano radi”, saopćeno je iz ovog ministarstva.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here