Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam potpisali su jučer kreditne sporazume za obnovu i opremanje bolnica u Konjicu i Mostaru, te nekoliko projekata na području sarajevske općine Stari Grad.

Kako je naglasio ministar Bevanda, zahvaljujući ovom kreditu Saudijskog fonda u ukupnom iznosu 32,4 miliona KM bit će obnovljena zgrada, laboratorij i nabavljena oprema u Kantonalnoj bolnici “Safet Mujić” za šta će biti izdvojeno 9,7 miliona KM.

Za izgradnju Dječije klinike u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar bit će uloženo 19,4 miliona KM čime će ova bolnica potpuno zaokružiti svoje usluge. Ovim kreditnim aranžmanom bolnici u Konjicu je odobreno 3,2 miliona KM za izgradnju dodatnog sprata za smještaj 30 kreveta za odjel neurologije i pedijatrije, te medicinske opreme i namještaja.

“Drugi ugovor koji smo potpisali od velikog je značaja za sarajevsku općinu Stari Grad, jer im je ovim kreditom odobreno ukupno 13,3 miliona KM”, rekao je ministar Bevanda.

Prema potpisanom sporazumu, od ovih sredstava najviše će biti uloženo u izgradnju parkirališta i javnih površina u iznosu od 6,8 miliona KM, zatim za izgradnju sportske dvorane Osnovne škole “Edhem Mulabdić” 2,2 miliona KM, dok je za završetak izgradnje i opremanje općinske ambulante odobreno 2,4 miliona KM, a za obnovu zgrade općine Stari Grad Sarajevo bit će uloženo 1,9 miliona KM.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i korisnici kredita, direktori bolnica koje su uključene u projekte, te načlenik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

IZVORprofitiraj.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here