Arian-a Zeka, izvršni direktor američke privredne komore Kosova.

“U Privrednoj/Gospodarskoj Komori, danas je održana press konferencija povodom B2B susreta predstavnika Privredne Komore FBiH sa članovima Američke trgovinske komore Kosova. Tim povodom Predsjednik privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je: “Osnovi cilj jeste ostvarivanje međusobne saradnje sa privrednom komorom Kosova i sa privrednicima sa ovog prostora. Aktivnost i saradnja je počela prije više od mjesec dana. Prošle sedmice smo dobili informaciju da će doći do uvođenja carina i poreza na mlijeko i mliječne proizvode u BiH. Ova informacija mogla bi nanijeti dodatne štete i problem za  BiH, koja je potpisnica CEFTA sporazuma, tačnije dovesti do gubljenja tržišnog položaja bh. izvoznika na Kosovo. Na osnovu tih podataka možemo reći da je pitanje slobodne trgovine poljuljano na našem tržištu. Zadatak nam je da od svih nadležnih institucija zatražimo da reaguju na uvođenje carina i oporezivanja, da privrednicima olakšamo posao. Današnji susret je prilika da se povežemo sa zemljama regiona i da probamo zajednički iznaći rješenje problema”, naveo je Jašarspahić.

S obzirom da se izvoz BH proizvoda na Kosovo konstantno smanjuje, potaknuti lošim rezultatima Privredna komora FBiH krenula je u analizu ovog problema 2015. godine, kada je napravljena studija o privrednim kretanjima, odnosno o tome koliko BiH gubi zbog kompleksnog viznog režima koji onemogućava slobodno kretanje ljudi i roba. Današnji sastanci bi mogli biti korak do rješavanja ovoga problema i ponovnog povećanja izvoza na Kosovo.

“Želim istaći stav moje komore, a to je da nismo za uvođenje carinskih mjera za zemlje članice CEFTE, jer nismo ni obaviješteni od nadležnih ministarstava o ovom problemu i ne znam razloge uvođenja ovakvih mjera. Brinemo se da ovo može donijeti velike štete i kontra mjere i da bi se moglo odraziti na naš trgovinski bilans, koji je već negativan. Zainteresirani smo za saradnju i sa drugim zemljama, po uzoru na ovu koju imamo sa Privrednom komorom FBiH. Trebamo zajednički raditi na problemu izvoza koji postoji i zajednički ga rješavati sa ukidanjem carina kao što je oporezivanje mlijeka i mliječnih proizvoda.”, istaknuo je Arian-a Zeka, izvršni direktor američke privredne komore Kosova.

Krajnje vrijeme je da se uozbiljimo i da sa zemljama regiona dogovorimo da naš region bude prostor slobodne trgovine, dodali su iz Privredne komore FBiH.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here