Ured za veterinarstvo BiH će u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH poduzeti potrebne korake u skladu sa svojim nadležnostima u cilju iznalaženja optimalnog rješenja za uspješnu implementaciju programa suzbijanja bruceloze kod malih preživara i redovno će, putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, obavještavati Vijeće ministara BiH o stanju bolesti na području BiH.

Zaključeno je ovo tokom razmatranja Informacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u vezi s Programom kontrole bruceloze malih preživara, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Novim programom predložen je nastavak vakcinacije malih preživara protiv bruceloze, a broj malih preživara za koje je potrebno omogućiti vakcinaciju na godišnjem nivou iznosi 453.000 grla, dok je u ranijem periodu taj broj iznosio do 200.000 grla.

Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida u 2018. godini osigurala je sredstva u iznosu 9,5 miliona švedskih kruna putem projekta „Jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti bh. poljoprivrednih proizvođača.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here