Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu.

Broj zaposlenih u oblasti poljoprivrede iznosio je 154 hiljade i veći je za sedam posto u odnosu na godinu ranije, s prosječnom isplaćenom neto plaćom po zaposlenom u 2017. godini od 778 KM i povećanjem od tri posto u odnosu na 2016. godinu. Broj registriranih gazdinstava porastao je za 12 posto ili 11.883 i iznosio je 114.576, a za 21 posto je veći u poređenju s brojem registriranih gazdinstava 2015. godine. Praktično je nakon godina stagnacije došlo do blagog rasta učešća poljoprivrede u ukupnom BDP-u, što potvrđuju podaci iz 2016. godine.

Tokom prošle godine je na ime podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupno  izdvojeno nešto više od 164 miliona KM, i ovo je od 2012. godine najveći zabilježeni iznos podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tako je ukupan budžet namijenjen poljoprivredi entiteta i Brčko Distrikta u prošloj godini bio veći za oko osam miliona KM ili 5,2 posto u odnosu na 2016. godinu. Povećanje izdvajanja sredstava zabilježeno je u Federaciji i Brčko Distriktu BiH, dok je u Republici Srpskoj ostao na istom nivou. Bosna i Hercegovina je u regionu na trećem mjestu po izdvajanju za poljoprivredu, nakon Srbije, koja je izdvojila oko 223 miliona eura, i Makedonije, čija su izdvajanja iznosila 143 miliona eura, a na posljednjem mjestu je Crna Gora sa izdvojenih oko 30 miliona eura.

Evropska unija je najznačajniji partner Bosne i Hercegovine u razmjeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, a vrijednost izvoza na ovo tržište u prošloj godini je iznosilo 303 miliona KM i povećana je za 39 miliona KM  u odnosu na godinu ranije.

Bosna i Hercegovina je ostvarila suficit od pet miliona KM u razmjeni poljoprivrednih proizvoda sa zemljama EFTA-e, a u posljednje tri godine bilježi se konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u  Republiku Tursku, gdje je u 2017. godini izvezeno robe u vrijednosti 286 miliona KM, a ostvareni suficit je iznosio 221 milion KM.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here