Bosna Bank International (BBI) i Saudijska državna investicijska agencija (Saudi Arabian General Investment Authority – SAGIA) sredinom juna potpisali su strateški Sporazum o saradnji. Ugovorom koji su u Saudijskoj Arabiji potpisali Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI, i Sultan Mofti, zamjenik guvernera SAGIA za ulaganje i razvoj, definiran je okvir za zajedničko djelovanje na privlačenju investicija i otvaranju poslovne saradnje između zemalja jugoistočne Evrope i Saudijske Arabije.

Razvojne mogućnosti

Sporazumom je dogovorena saradnja na uspostavi komercijalnih i industrijskih partnerstava između privrednika iz jugoistočne Evrope i saudijskih kompanija.

To podrazumijeva  podršku kompanijama u organizaciji sajmova, seminara i poslovnih sastanaka u Saudijskoj Arabiji, kao i u zemljama jugoistočne Evrope, kroz razmjenu informacija i prekograničnu promociju.

Ovo je još jedan primjer na koji BBI banka ostvaruje inovativne međunarodne saveze i razvija investicijske i razvojne mogućnosti za domaće kompanije na globalnom tržištu“, ističe Bukvić u izjavi za Business magazine.

Kada je riječ o poslovnim oblastima na koje će biti fokusirane navedene aktivnosti, odnosno konkretnim proizvodima i uslugama koje regionalna privreda može ponuditi Saudijskoj Arabiji te sektorima najprivlačnijim potencijalnim saudijskim investitorima, Bukvić konstatira da ima mnogo prostora za ekonomsku saradnju BiH i ostalih država jugoistočne Evrope sa Saudijskom Arabijom.

Guverner SAGIA Ibrahim Al Omar učestvovao je na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, najvećoj poslovno-investicijskoj konferenciji u regionu, koju u saradnji sa domaćim i inostranim partnerima od 2010. godine organizira BBI. Tokom boravka imao je priliku da se upozna sa investicionim projektima i poslovnim prilikama koje nudi BiH, ali i zemlje regiona. Primarno, radi se o energetskom sektoru, industrijama poljoprivrede i prehrane – sa posebnim akcentom na halal certifikovane kompanije te turizmu, informacionim tehnologijama i edukaciji.

Treba istaći da SAGIA igra vodeću ulogu u privrednim procesima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i ključna je institucija za razvoj dugoročnog privrednog rasta.

Potpisanim Sporazumom, BBI banka otvorila je direktan put svojim klijentima da uđu na tržište od 30-ak miliona potrošača. Našim klijentima, ali i regionalnim kompanijama koje iskažu interes, omogućili smo pristup SAGIA–i, koja će privrednicima iz jugoistočne Evrope  pružiti podršku i provesti ih kroz kompletan saudijski sistem. Radi se o pomoći vladinih institucija u što lakšem pristupu ovom tržištu kroz podršku i informacije o tržištu, dostupnim poticajima, uvezivanju privrednika pa čak i pretraživanju lokacija za biznis.

Saudijska Arabija posvećena je realizaciji strateškog plana Saudi Vision 2030 u okviru kojeg želi privući i podstaći vodeće investitore da pokreću biznise i da od Saudijske Arabije naprave poveznicu tri kontinenta“, podsjeća Bukvić.

S druge strane, na pitanje o trenutno najvećim barijerama koje koče ekonomsku saradnju BiH i regije sa Saudijskom Arabijom, te glavnim odvraćajućim faktorima zbog kojih su saudijski investitori nedovoljno aktivni na bh. i regionalnom tržištu, Bukvić izražava uvjerenje da će dogovorena saradnja sa SAGIA-om doprinijeti i otklanjanju ili barem ublažavanju postojećih sistemskih manjkavosti.

“Uspostavljanjem čvrste saradnje sa Saudijskom državnom investicijskom agencijom umnogome je olakšan pristup ovom tržištu, a koncept otvorenosti Saudijske Arabije za strane kompanije uklapa se u viziju Kraljevine Saudijske Arabije 2030. Vjerujemo da će sa njihove strane sve eventualne barijere biti uklonjene ili ublažene.

Najveće barijere koje koče ekonomsku saradnju BiH sa Saudijskom Arabijom su nepostojanje međusobne institucionalne saradnje državnih organa unutar BiH, odsustvo velikog broja međunarodnih sporazuma, vrlo komplikovane procedure i administracija za realizaciju bilo kakvog biznisa, a tu je i vizni režim koji sprečava nesmetan protok ljudi. Također je potrebno uspostavljanje direktnih aviolinija sa vodećim svjetskim centrima, među njima i sa najvećim gradovima u Saudijskoj Arabiji.

Regionalno partnerstvo

Potrebno je da i Bosna i Hercegovina otvori svoja vrata investitorima te smo u tom smislu spremni podržati aktivnosti koje će ići u pravcu kreiranja kvalitetnije poslovne i investicijske klime u našoj državi, ali i zemljama regiona, koliko smo to u mogućnosti kao finansijska institucija“, naglašava on, pritom precizirajući da će, s obzirom na to da Sporazum o saradnji BBI i SAGIA obuhvata jugoistočnu Evropu, a ne samo BiH, u njegovu realizaciju biti uključene i institucije i poslovna udruženja iz drugih zemalja regije.

“Predmetnim dokumentom i sporazumom definiran je okvir za zajedničko djelovanje na privlačenju investicija i otvaranju poslovne saradnje između zemalja jugoistočne Evrope i Saudijske Arabije. Bosna Bank International bi u tom kontekstu trebala biti svojevrsna partnerska organizacija za sve privrednike i institucije zainteresovane za saradnju sa Saudijskom Arabijom.

Očekujemo da u realizaciju te saradnje budu uključene privatne i javne kompanije, ali i različita udruženja, asocijacije, komore itd. BBI želi na partnerskim osnovama graditi temelje za razvoj bh. privrede i uspostaviti kvalitetne mostove ekonomske saradnje sa cijelim svijetom, uključujući i Kraljevinu Saudijsku Arabiju“, poručuje Bukvić.

Već ima i “opipljivih“ efekata sporazuma između BBI i SAGIA, u smislu saradnje na realizaciji konkretnih projekata, u vezi s čim Bukvić na prvo mjesto izdvaja predstojeći Međunarodni sajam halal industije – Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018.

“Prvi projekat kojem će SAGIA dati podršku je SHF, koji će u glavnom gradu BiH biti održan od 27. do 29. septembra ove godine.

Kreiran na platformi uspješne poslovno-investicijske konferencije Sarajevo Business Forum, Sajam ima za cilj da okupi i promovira halal industriju i ponudu kompanija iz BiH i regiona prema svjetskim tržištima. Na taj način BBI nastoji svojim klijentima, ali i drugim privrednim subjektima, pružiti priliku i mogućnost izlaska na nova tržišta.

Nadamo se da će Sarajevo Halal Fair prerasti u vodeći sajam i događaj fokusiran na halal industriju u jugoistočnoj Evropi, te da će otvoriti nove poslovne prilike za izvoz i otvaranje novih tržišta“, potcrtava Bukvić.

 

 

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here