Samo što je, naime, proteklog vikenda u Sofiji završen samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u Beogradu se već obrela kineska delegacija koja je sa domaćinima razgovarala o realizaciji potpisanog Memorandum o izgradnji industrijskog parka za voće i povrće.

U Ministarstvu poljoprivrede Sputnjiku je rečeno da bi zahvaljujući tom parku proizvođači iz Srbije dobili mjesto za plasman voća i povrća. Tačnije, kineske kompanije bi u tom parku koji bi imao i prerađivačke kapacitete, koristile našu sirovinsku bazu i potom proizvode većeg stepena obrade plasirale na evropsko tržište, objasnili su u Ministarstvu za Sputnjik.

Kako je to svojevremeno rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najveći “kajmak” na srpskom voću i povrću ubiraju upravo u Evropskoj uniji, gde se ono uglavnom izvozi, pa onda tamo prerađuje. Ideja da taj dodati prihod, odnosno najveća zarada ostane u Srbiji, mogla bi da bude ostvarena upravo zahvaljujući kinesko-srpskom industrijskom parku za voće i povrće.

Pošto su razgovori tek otpočeli, još nije poznato na kojoj lokaciji i kolikog kapaciteta bi bio park koji će, sasvim je sigurno, unijeti više reda među uzgajivače voća i povrća koji bi bili lišeni brige o plasmanu.

Dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Kine Zoran Đorđević napominje da Kinezi ne samo u Srbiji nego i u okolnim zemljama nastoje da naprave baze za voće i povrće, kao što to rade i sa industrijskim parkovima.

“Na samitu u Sofiji kineski premijer je naglasio da će Kina nastaviti da otvara tržište i da će to podstaći vrlo konkretnim mjerama. Smanjit će neke carine, dovest će u red carinske postupke da se olakša carinjenje i karantinsko postupanje sa prehrambenim proizvodima, čime će biti olakšan izvoz tih proizvoda iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu – kaže Đorđević za Sputnjik.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here