Euro oslabio prema dolaru, trgovinske napetosti popustile

Kurs eura je na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru jer se očekuje daljnje povećanje jaza u kamatnim stopama između SAD-a i eurozone, dok je dolaru pomoglo i smirivanje trgovinskih napetosti.

309

Kurs eura tako je jučer ujutro u jednom trenutku skliznuo na 1,1627 dolara, najniži nivo u posljednjih osam dana. Pritisak na njegovo slabljenje izazvao je zapisnik Evropske centralne banke (ECB) objavljen u četvrtak, koji je pokazao da su dužnosnici skloniji labavoj monetarnoj politici i da je dalek put do normalizacije monetarne politike u eurozoni.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jučer je u takvim okolnostima ojačao prema najvišem nivou u posljednjih deset dana.

Ulagači su postali skloniji rizičnijim investicijama jer su donekle popustile napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu nakon izjava američkog ministra finansija Stevena Mnuchina da bi Washington i Peking mogli pokrenuti nove trgovinske pregovore.

U takvoj atmosferi je jen, valuta-utočište u nestabilnim vremenima, skliznuo na nove najniže nivoe u šest mjeseci, pa se dolarom jučer trgovalo po 112,775 jena. Dolar je od početka sedmice prema jenu ojačao oko dva posto, što je njegov najveći sedmični dobitak od sredine seprembra prošle godine.

Od najnovijih ekonomskih pokazatelja izdvaja se podatak o rastu potrošačkih cijena u SAD-u, koji je pokazao veće pritiske na jačanje inflacije, što bi američkoj centralnoj banci Fed moglo omogućiti da ove godine ukupno podigne kamatne stope u čak četiri navrata.
Premda podatak o jačanju inflacije nije velika novost tržištima, on bi mogao ojačati stajalište o produbljivanju jaza u monetarnim politikama između Feda i drugih centralnih banaka u svijetu, smatra valutni analitičar u Rabobanku Piotr Matys.

“Najnoviji podatak o inflaciji potvrđuje da će Fed ostati daleko ispred drugih centralnih banaka. Mišljenja smo da dolar ima potencijala za nastavak svoga uspona”, dodao je Piotr Matys.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here