OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skupština Energopetrola usvojila je odluku o stavljanju dijela imovine te kompanije pod hipoteku kao instrumenta osiguranja dugoročnog obnovljivog kredita uzetog od INA-e (koji se tretira kao investicija kupca po osnovu ugovora o dokapitalizaciji).

Opunomoćenik Vlade FBiH, čiji je vlasnički udio u Energopetrolu 7,61 posto, glasao je protiv te odluke, što, naravno, nije imalo nikakav uticaj na ishod glasanja.

“Skupština je većinom glasova dala suglasnost da se dio imovine Društva stavi pod hipoteku kao sredstvo osiguranja osnovom Ugovora o dugoročnom obnovljivom zajmu. Skupština je dala suglasnost na popis imovine čija će se tržišna vrijednost ustanoviti od strane ovlaštenog procjenitelja. Hipoteka kao sredstvo osiguranja se vezuje za tržišne vrijednosti imovine te knjigovodstvena vrijednost u tom smislu nije relevantna“, kazali su tim povodom iz Energopetrola za Business Magazine, ne želeći otkrivati nikakve detalje u vezi sa sadržajem kreditnog ugovora i strukturom imovine koja ide pod hipoteku.

Na pitanje o trenutnoj finansijskoj slici Energopetrola, koji se godinama bori sa ogromnim gubicima, iz te kompanije potcrtavaju da je “Društvo likvidno, prije svega zahvaljujući prethodno spomenutom dugoročnom obnovljivom zajmu, te redovno i bez kašnjenja podmiruje svoje obaveze prema zaposlenicima, državi i dobavljačima.

“U pogledu plana poslovanja, Društvo će u nadolazećem periodu nastaviti sa ulaganjima u modernizaciju maloprodajne mreže, širenje asortimana roba i usluga te razvoj kartičnih proizvoda“, poručuju iz Energopetrola, čija je Skupština na svojoj posljednjoj sjednici usvojila i Izvještaj o poslovanju Energopetrola za 2017. godinu (Finansijski izvještaj, Izvještaj vanjskog revizora Ernst & Young, Izvještaj Odbora za reviziju i Izvještaj o radu Nadzornog odbora).

 

 

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here