Džanan Musa, 19-godišnji Bišćanin, ponos je svih Bosanaca i Hercegovaca. Brooklyn Netsi su bh. košarkaša izabrali kao 29. pick prve runde NBA drafta i on bi trebao biti treći naš igrač koji je zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Musa u NBA odlazi iz zagrebačke Cedevite, s kojom je tri puta bio prvak Hrvatske, a ogroman uspjeh napravio je s kadetskom reprezentacijom BiH kada su 2015. godine osvojili Evropsko prvenstvo. Tada je Musa izabran za najboljeg igrača.

Košarkaši koraci

 Gledajući starijeg brata kako igra na terenima za košarkaški klub Bihać, Džanan Musa je svaku utakmicu doživljavao vrlo prisno. Prve košarkaške korake napravio je u Sportskoj dvorani Luke u Bihaću, kada je kao osmogodišnji dječak upisan u školu košarke KK Bosna XXL. Ubrzo je pokazao raskošan talenat i sa 12 godina dobio poziv da se iz Bihaća preseli u Sarajevo i trenira u KK Koš pod budnim okom trenera i legendarnog košarkaša Seje Bukve.

“Kada je Sejo Bukva došao po mene u Bihać i rekao da idem s njima na turnir u Dubrovnik  ja sam otišao i pokazao raskoš svog talenta i on me brusio dok nisam došao do najboljeg igrača Evrope u svom godištu. On je veoma strog jer tamo je disciplina i ako želite postati neko i nešto u sportu onda morate znati šta je red i disciplina, kad se jede, kad se spava, kad se trenira, dva puta trening dnevno mora biti ako želite da postanete nešto u sportu“, rekao je Musa o počecima svije “košarkaške priče”.

U decembru 2014. potpisao je ugovor s Cedevitom iz Zagreba za koju je debitirao u oktobru 2015. godine u regionalnom košarkaškom takmičenju protiv Sutjeske i za sedam minuta postigao je dva poena iz slobodnih bacanja. Odbio je Olimpijakos iz Grčke.

„To je već bilo gotovo na papiru i išao sam tamo na ljekarske preglede u Atinu, sve sam riješio, prošao sam testove, došao je ugovor i 15 minuta prije mog stavljanja potpisa na papir došla je ponuda od Cedevite koliko god treba da se sruši Olimpijakos da bih ja došao tamo. To je već jedan pokazatelj na početku da su oni dosta zagrizli za mene i da žele da ja budem njihov član i to je meni imponovalo, pogotovo što sam blizu kući, jezička barijera nije problem, tako da sam se ipak odlučio za Zagreb”, rekao je Musa.

Najefikasniji dvokorak

U utakmici protiv Union Olimpije koja je odigrana u novembru 2015. postao je najmlađi najkorisniji igrač jedne utakmice u historiji ABA lige postigavši 10 poena i pet skokova. Bio je najmlađi igrač u ABA ligi u sezoni 2015/16.

Svoj prvi nastup u Euroligi upisao je u decembru 2015. protiv Olympiakosa, gdje je protiv legende evropske košarke Vassilisa Spanoulisa za pet minuta ubacio četiri poena. Tako je postao najmlađi igrač koji je nastupio u sezoni 2015/16. i ukupno deveti najmlađi igrač u historiji Eurolige. Sezonu je završio sa 34 odigrane utakmice za Cedevitu (ABA liga, Euroliga, A-1 liga). Najbolju utakmicu sezone odigrao je protiv Mega Leksa, kada je za 22 minute na parketu postigao 14 poena, šest skokova i dvije ukradene lopte uz 71,5 posto šuta iz igre.

S ekipom Cedevite dva puta je osvojio Kup Krešimira Ćosića (2016., 2017.) i jednom A-1 ligu (2016. godine).

U decembru 2016. u utakmici ABA lige protiv Union Olimpije odigrao je svoju najbolju utakmicu. Za 24 minute ubacio je 26 poena uz 71 posto šuta, četiri skoka i dvije asistencije. Svoje najbolje partije pružao je u A-1 ligi, gdje je imao najveću minutažu u odnosu na ABA ligu i Eurocup, gdje je u više utakmica postizao 20 poena ili više. U martu 2017. godine postigao je svoj prvi double-double protiv ekipe Kvarnera gdje je za 26 minuta na parketu upisao 17 poena, 10 skokova i tri asistencije.

Iako u prve dvije utakmice polufinala protiv Partizana nije igrao, u trećoj utakmici vodio je Cedevitu do pobjede i finala ABA lige. Utakmicu je završio kao najefikasniji igrač sa 16 poena. Ovo je ujedno bila i jedna od njegovih najboljih utakmica u redovima Cedevite.

U junu 2017, Musa je nastupio na Adidas Eurocampu, košarkaškom kampu koji se održavao u Trevisu I koji okuplja najbolje mlade košarkaše Evrope. Proglašen je najboljim mladim igračem i igračem koji je najviše napredovao.

Svaka pozicija

“Spreman sam za najjaču ligu na svijetu. Odmalena sam se borio kako bih došao tu gdje sam”, ovim je riječima Džanan Musa najavio svoju američku avanturu, odnosno dolazak u ekipu Brooklyn Netsa.

Upravo u dresu ove ekipe svoj debi imao je i bh. košarkaš Mirza Teletović.

S visinom od 2,06 metara i težinom od 88 kilograma igra na poziciji krila i smatra se jednim od najtalentiranijih mladih evropskih košarkaša i jednim od najboljih košarkaša svoje generacije na međunarodnom planu. Vrhunske fizičke predispozicije, sjajan šut, atraktivna zakucavanja, nezaustavljivi prodori odlike su ovog košarkaša iz Bihaća. Pored svoje glavne pozicije krila, može igrati i na poziciji šutera pa čak i na poziciji plejmejkera.

Ono što je ekipu iz Njujorka posebno privuklo su Musina visina kombinirana s njegovom građom i tehnikom, koja se uklapa u ono što je trener “Mrežica” Kenny Atkinson nazvao košarkom bez pozicija, u kojoj svi igraju sve!

“Plejmejker, šuter, krilo… spreman sam sve da radim”, rekao je Musa.

No, 19-godišnji Bišćanin svjestan je da prelazak u fizički mnogo zahtjevniju ligu neće biti lagan, stoga je istaknuo na čemu će najviše raditi.

“Moram nabaciti mišiće. Želim na tome raditi cijelo ljeto, kao i poboljšati odbranu, jer su bekovi u NBA veoma snažni i brzi. Želim biti sposoban da ih čuvam, ali i da poentiram preko njih”, rekao je Musa, kojeg su predstavili kao “košgetersku mašinu”.

Američki mediji navode da raskid ugovora s Cedevitom ne bi trebao biti problem s obzirom na klauzulu prema kojom Musa može otići uz obeštećenje. Odšteta iznosi miliona dolara, što će većim dijelom pokriti Netsi (prema NBA propisima, klub može isplatiti 650.000 dolara inozemnoj ekipi na ime obeštećenja), a ostatak će vjerovatno pokriti sam Musa kroz svoj NBA ugovor.

Generalni menadžer Netsa najavio je da Musu želi odmah u timu, što znači da bi u oktobru, na početku nove sezone, Musa zvanično trebao debitirati u NBA ligi. Pred Musom je period intenzivnih aktivnosti, među kojima su potpisivanje ugovora u NBA ligi, kao i reprezentativne i klupske obaveze.

S obzirom na to da i plaća igrača direktno zavisi od pozicije na draftu, već sada je poznato da bi Musa za četiri sezone trebao zaraditi približno 9,3 miliona dolara. Finansijski je mogao i bolje proći da je poslušao zahtjeve klubova koji su ga htjeli izabrati na višoj poziciji, ali je uvjet bio da još barem jednu sezonu provede na “kaljenju” u Evropi.

No, kao što se i očekivalo, Džananov takmičarski duh na to nije pristao. NBA je, ipak, nešto posebno.

Musa će se u Americi priključiti reprezentativnom saigraču Jusufu Nurkiću, sada već etabliranom NBA centru.

“Dobrodošao i sretno”, napisao je Nurkić Musi, poručivši Netsima da vode računa o Džananu koji je, kao i Jusuf prije četiri godine, u NBA stigao iz ekipe Cedevite.

U dresu reprezentacije

Debi za seniorsku reprezentaciju BiH upisao je u prijateljskoj utakmici protiv Belgije odigranoj u Sloveniji 2016. godine. Bio je član kadetske reprezentacije BiH na Evropskom kadetskom prvenstvu održanom u 2014. u Latviji. Iako je bio godinu mlađi od ostalih igrača, bio je prvi strijelac prvenstva sa 23 poena po utakmici. Kadetska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je tada historijski uspjeh i učešće na ovom Evropskom prvenstvu završila na osmom mjestu.

Već je 2015.godine s kadetskom reprezentacijom BiH učestvovao na Evropskom prvenstvu održanom u Litvaniji. Na putu do finala reprezentacija BiH pobijedila je Španiju, Njemačku, Hrvatsku, Francusku, Italiju i Srbiju, dok je poražena od Finske i Crne Gore. Izabranici Josipa Pandže pobjedom protiv Španije u polufinalu napravili su veliko iznenađenje. U finalnom dvoboju odmjerili su snage protiv moćne Litvanije, najefikasnije selekcije prvenstva i slavili pobjedu za historiju. Najbolji u redovima BiH bio je Musa, postigavši 33 poena. Musa je proglašen najkorisnijim igračem Prvenstva. Ujedno je bio i najbolji strijelac.

U 2016. godini igrao je na Svjetskom prvenstvu u košarci za igrače do 17 godina 2016. u Španiji. Ovo prvenstvo ostat će upamćeno po Musinom rekordu od 50 ubačenih poena na jednoj utakmici. Svjetsko prvenstvo završio je kao najbolji strijelac turnira, a izabran je i u najbolju petorku. Također je i najbolji strijelac svih dosadašnjih prvenstava i to dosta ubjedljivo sa 238 poena, drugi najbolji strijelac ima “tek” 179 ubačenih poena. BiH je ovo prvenstvo završila na devetom mjestu.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here