Na sastanku predstavnika udruženja malinara iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Himzom Smajićem dogovorene su smijernice za stabilizaciju prilika u malinarstvu.

Sastanak je održan u četvrtak u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, a razgovarano je o aktuelnoj problematici u malinarstvu na području ZDK, kao lideru u ovoj oblasti poljoprivredne proizvodnje. Pored ministra Smajića sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija, Midhat Haračić, Emir Tutnić i Nihad Imširović, te predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasmina Hadžiabdić i Salih Mujanović.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača dali su podršku Vladi ZDK, premijeru Miralemu Galijaševiću i ministru Smajiću u naporima koji se ulažu da se malinarstvo u ZDK sačuva i razvija na zdravim osnovama. 

“Na sastanku su dogovorene smjernice za dalje djelovanje i stabilizaciju prilika. Zaključeno je da će se u narednom periodu po pribavljanju preciznijih informacija sa terena, održati novi sastanak na kojem će biti zauzeti stavovi u skladu sa kojima će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poduzeti odgovarajuće mjere”, rekao je ministar Smajić, saopćeno je iz Press -službe ZDK. 

Rezultat zajedničkih napora je činjenica da je u posljednje dvije godine kantonalni iznos sredstava za poljoprivredu uvećan sa dva na 2,8 miliona KM u 2017. godini, a ove godine za poljoprivredu i veterinarstvo sveukupno je izdvojeno 3,5 miliona KM. Prošle godine poticaj za proizvođače maline povećan je sa 0,15 na 0,25 KM po kilogramu.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here