„Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela grupa G7“, objavio je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru dok je u svom avionu prijevremeno napuštao Quebec gdje je prisustvovao sastanku čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta. Svi oni, osim Trumpa, saglasni su da se treba boriti protiv protekcionizma. Trump je naveo da ga je na takvu odluku navela prijetnja kanadskog premijera Justina Trudeaua kako će Kanada uvesti protumjere na Trumpove carine na uvoz čelika i aluminijuma. Trump je na Twitteru ocijenio da su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode te spomenuo „ogromne carine“ kojima Kanada opterećuje američke proizvođače, ali je kanadski CBC promptno naveo da je riječ o neistinama.

Ured njemačke kancelarke Angele Merkel zatim je objavio indikativnu fotografiju sa sastanka održanog u Charlevoixu na kojoj američki predsjednik sjedi s defanzivnim govorom tijela, okružen liderima drugih zemalja članica. Fotografija je odmah postala viralna jer pokazuje stanje stvari na globalnom planu: Trumpa koji se protivi prijedlozima svih ostalih. Tako je bilo i na kanadskom sastanku G7, koji je ostao u sjeni Trumpove objave na Twitteru. Trump je Twitter smatrao adekvatnim kanalom da saopći kako neće potpisati zajedničku izjavu lidera najrazvijenijih industrijskih zemalja današnjice. „Tweetom možete vrlo brzo uništiti nevjerovatnu količinu povjerenja. Zato je još značajnije da Evropa bude ujedinjena i brani svoje interese čak i agresivnije“, ocijenio je nakon Trumpovog tweeta njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njemački list Die Welt nazvao je ovu fotografiju „trenutkom koji je razbio Zapad“, a Süddeutsche Zeitung naveo je da fotografija predstavlja prizor roditeljskog ukora drskog djeteta. „Povlačenje, da tako kažemo, putem tweeta je, naravno, otrježnjujuće i pomalo deprimirajuće“, izjavila je kancelarka Merkel za televiziju ARD. Potez Trumpove administracije popraćen je i kritikama iz Sjedinjenih Američkih Država, a one su dolazile podjednako iz redova republikanaca i demokrata te je republikanski senator Arizone John McCain na Twitteru objavio: „Našim saveznicima: dvopartijska većina Amerikanaca je i dalje za slobodnu trgovinu, globalizaciju i podržava saveze utemeljene na 70 godina zajedničkih vrijednosti. Amerikanci su uz vas, čak i ako naš predsjednik nije“, prenio je Guardian.

Prijetnja carinama

Trump je ranije na konferenciji za štampu istaknuo da su njegove veze s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Merkel i kanadskim premijerom Trudeauom „čista desetka“, te da krivi prethodne američke administracije, a ne američke saveznike, za „loše“ trgovinske sporazume. Trump je, također, pozvao na osnivanje bloka bescarinske trgovine među članicama G7. Zajednička izjava lidera G7 ističe predanost jačanju „međunarodnog trgovinskog sistema temeljenog na pravilima“, nastavku borbe protiv protekcionizma, smanjenju carina te investiranju u razvoj koje donosi korist svima. Japanski premijer Shinzo Abe pohvalio je članice G7 za prevazilaženje nesuglasica u vezi s trgovinom za potrebe zajedničke izjave. „Znamo da moramo predvoditi globalnu ekonomiju, to je osjećaj odgovornosti koji dijelimo.“

Odlazeći sa samita, Trump je upozorio da bi, ukoliko žele da G7 postane bescarinska zona, druge zemlje članice morale najprije promijeniti svoje trgovinske politike i prestati koristiti SAD kao „kasicu-prasicu koju svako pljačka“. „Čestitam liderima drugih zemalja jer su bili tako sposobni da osmisle trgovinske sporazume tako da koriste njihovim državama, a da toliko idu na štetu Sjedinjenih Država. Ali, ti dani su prošli“, izjavio je Trump. Grupa G7 nikad nije bila bescarinski blok zemalja, a države članice jedne s drugima trguju pod različitim sporazumima. Trump je boravak na samitu iskoristio i da pozove na ponovo članstvo Rusije u grupi najrazvijenijih industrijskih zemalja, što je naišlo na mlak odziv među drugim učesnicima skupa te je Trudeau izjavio da je povratak Rusije nešto „za šta ni izbliza nismo zainteresovani“.

Domaćin skupa, Trudeau nije štedio oštre kritike upućene američkom predsjedniku. Trudeau je medijima rekao da je samit zemljama članicama poslužio za „razgovore o trgovini, naročito o američkim carinama“, a pri susretu s Trumpom, Trudeau ga je upozorio da Kanada „neće dopustiti da je se tlači“ te dodao spomenutu prijetnju o uvođenju uzvratnih carina na američke proizvode. „Ne želimo naštetiti američkim radnicima, niti trgovini između Kanade i SAD, ali odluka američke administracije da uvede nezakonite i neprihvatljive carine mora naići na jasan i oštar odgovor. Ja ću to učiniti bez ustezanja“, istaknuo je Trudeau. Trumpa to nije previše zabrinulo te je odlučio i dalje se držati novih carina na uvoz čelika i aluminija iz Evropske unije, Kanade i Meksika.

Štaviše, Trump je iskoristio priliku i u Kanadi ponovo zaprijetio uvođenjem novih carina na uvoz automobila i autodijelova, čime je insinuirao da bi se trgovinski odnosi među najrazvijenijim državama svijeta u narednom periodu mogli dodatno pogoršati. Trumpova administracija je u maju spomenula opciju uvođenja carina na automobile i autodijelove, a upitan da objasni kakve veze imaju ove carine sa zabrinutošću za nacionalnu sigurnost, Trump je odgovorio: „Vrlo je jednostavno. Stvar je ekonomska. Bilans stanja. Da biste imali snažnu vojsku, morate imati snažan bilans stanja“.

Razilaženje među članicama G7 počelo je i prije nego što je Trump iz aviona obznanio da SAD neće učestvovati u zajedničkoj izjavi te su tako sve članice osim SAD navele da će unaprijediti borbu protiv klimatskih promjena.

Oblaci na horizontu sve su tamniji

Raskol s Trumpom na kanadskom sastanku G7 ponajviše je potresao zvaničnike zemalja članica iz Evropske unije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, a većina njih se nije ni trudila pretvarati da to nije tako. Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je da „zapad nije tako lako rastaviti“, a generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmayr ocijenio je da „Evropa mora uzeti svoju sudbinu u svoje ruke“, izvijestio je Financial Times. Altmaier je istaknuo kako je metež na samitu dodatno zbližio članice Evropske unije. „Važno je da pokažemo jedinstvo na svim nivoima“, ocijenio je Altmaier po povratku iz Kanade na sastanku ministara Evropske unije održanom u Luxembourgu.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde također nije krila razočarenje dešavanjima na području globalne ekonomije te je po završetku samita novinarima u Berlinu rekla da su „oblaci na horizontu svakim danom sve mračniji“. Lagarde Trumpa nije spomenula imenom, ali se sasvim jasno referirala na posljednje poteze američkog predsjednika. „Najveći i najtamniji oblak je pad povjerenja potaknut pokušajima da se promijene način trgovine, međusobni trgovinski odnosi i način funkcioniranja multilateralnih organizacija“, dodala je Lagarde.

Na poslovnoj konferenciji u Berlinu, kojoj su prisustvovale i druge ekonomske organizacije, generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo dodao je da „treba zaustaviti eskalaciju napetosti jer pristup „oko za oko“ neće pomoći“.

Azevedo je dodao da je zbog svih rizika koje donosi, zaustavljanje trgovinske krize najveći prioritet. „Sve veće tenzije na području trgovine koje gledamo oko sebe predstavljaju rizik od nastanka velikih ekonomskih posljedica, potkopavajući period najjačeg održivog rasta globalne trgovine od finansijske krize.“

„Trgovinski ratovi nisu dobri za globalni ekonomski rast, znamo da nisu dobri za finansijska tržišta, znamo da nisu dobri za saradnju“, podsjetio je Craig Erlam, analitičar tržišta kompanije OANDA. Treba reći i da ekonomija nije i jedino područje za koje je Trump pokazao da ne namjerava sarađivati s tradicionalnim saveznicima: osim što je na samitu ismijavao Svjetsku trgovinsku organizaciju, kasnio je na ključne diskusije, poput one o rodnoj ravnopravnosti, a sesiji o klimatskim promjenama nije ni prisustvovao.

 

PREKOTamara Zablocki
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here