Dvodnevna regionalna konferencija pod nazivom „Pasoš kompetencija u Jugoistočnoj Evropi“ u organizaciji njemačkog GIZ-a završena je 20. juna 2018. godine u Beogradu. U cilju razmjene iskustava u radu sa Pasošem kompetencija na konferenciji su učestvovali predstavnici Njemačkog instituta za obrazovanje (Deutsches Institut für Erwachsenenbildung) i sve organizacije koje rade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu sa ovim instrumentom.

Pasoš kompetencija predstavlja svojevrstan instrument za identifikaciju stečenog znanja i vještina putem neformalnog učenja i doprinosi osnaživanju teško zapošljivih i marginalizovanih grupa na tržištu rada. Originalno je kreiran u Njemačkoj, a prije više od pet godina uveden je i adaptiran na lokalne uslove u Bosni i Hercegovini. Putem projekta „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“ omogućava se širenje pozitivnih iskustava u radu sa Pasošem kompetencija na Srbiju i Kosovo. Njemačka Savezna Vlada podržava zemlje Jugoistočne Evrope u unapređenju uslova za zapošljavanje osjetljivih kategorija stanovništva sa fokusom među ostalim na romsku populaciju i reintegraciju povratnika.

Prema riječima svih učesnika najveća korist od ovog foruma jeste saznanje da se sve organizacije u regiji susreću sa sličnim ili istim izazovima u radu sa ugroženim i osetljivim grupama stanovništva. Učiti jedni od drugih, razmjenjivati iskustva, zajednički savladavati izazove imperativi su koje su pred sebe postavili. „Zajednički možemo postići mnogo više, nego pojedinačnim radom“, zaključak je učesnika konferencije.

U narednom periodu u okviru projekta „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“, GIZ i Njemački institut za obrazovanje razviće koncept jačanja regionalne saradnje svih organizacija koje u BiH, Srbiji i Kosovu primjenjuju Pasoš kompetencija u svom radu sa ugroženim i osjetljivim grupama stanovništva.

Projekat „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“ započeo je u junu 2017. godine, finansira ga Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija općinskih usluga.”

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here