Njemačka kompanija Porsche AG kupila je manjinski udio u tehnološkoj kompaniji za razvoj i proizvodnju ključnih komponenti i sistema električnog pogona te razvoj i proizvodnju električnih automobila visokih performansi Rimac Automobili i sestrinskoj kompaniji Greyp Bikes, a osnivač Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih kompanija, objavile su te kompanije.

Cilj je ovog partnerstva, kako je navedeno u saopcenju na internet stranicama kompanija Rimac Automobili, saradnja na području razvoja električnih vozila te pružanje podrške Rimac Automobilima i Greyp Bikes prema ostvarivanju cilja, a to je, kako je navedeno, postati vodeći dobavljač tehnoloških rješenja za tržište za električnih automobila visokih performansi te proizvođač najuzbudljivijih sportskih električnih automobila.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor ove hrvatske kompanije, kaže da je stvaranje ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i proizvođača sportskih automobila izazov za cijeli život te da imaju još dug put pred sobom.

“Ulazak u razvojnu saradnju sa Porsche AG važan je korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila”, navodi Rimac.

Vizija razvoja kompanije Rimac Automobili započela je kao projekt u garaži 2009. godine, koji je izrastao u kompaniju s više od 400 zaposlenika u okolini Zagreba.

Ulaganje kompanije Posche AG, uz ulaganje kompanije Camel Group 2017. godine, zaključuje drugu rundu investicija za  kompanije Rimac Automobili i Greyp Bikes, stoji u saopćenju.

“Novo partnerstvo će dati dodatni vjetar u leđa budućim poslovnim pothvatima kompanijama Rimac i Greyp, kao i potporu za njihovo širenje na globalnoj razini. Osnivač i izvršni direktor Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih kompanija”, navedeno je na kraju saopćenja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here